Hannes Sjöblad har opererat in ett chip som öppnar hans telefon. Foto: SR
Hannes Sjöblad har opererat in ett chip som öppnar hans telefon. Foto: SR

Här scannar Hannes chippet som han opererat in i handen

"Vi gör ofta den här typen av experiment"
8:59 min

Hannes från föreningen Bionyfiken blev less på att använda nyckel varje gång han ska öppna dörren. Så han opererade in ett chipp. 

Hannes Sjöblad och Sina Amoor Pour är båda biohackare från föreningen Bionyfiken som ligger bakom experimentet att operera in ett chip och berättar att biohacking är ett brett område som sträcker sig från experiment med alger och DNA till den egna kroppen.

– Jag och ett par till har opererat in ett chipp i handen som kan kommunicera med maskiner. Jag låser upp min mobil med chippet i handen men man kan ju också använda det som en nyckel till dörren eller så. Det här är ju en enkel teknik som är lätt att båda starta och avsluta – jag kan ta ut det här chippet på några minuter bara.

Hannes Sjöblad tror att Googles planer på att använda liknande teknik för att kunna hjälpa bland andra handikappade att styra en rullstol inte är särskilt långt borta. Sina Amoor Pour håller på med DNA-experiment och menar att experimenten inte är särskilt svåra att genomföra men kan leda till användbara resultat.

– Man kan extrahera DNA från allt möjligt genom olika mindre experiment och det här tror jag kan användas till mycket. Man skulle till exempel lätt kunna fastställa matens ursprung eller kunna se vad den innehåller. På så vis kan ju veganer snabbt utläsa om maten innehåller något från djur eller så kan man snabbt hitta konstigt innehåll som hästkött i lasagne utan svåra och långa testprocesser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".