Barbie som it-proffs. Foto: Barbie.com
Barbie som it-proffs. Foto: Barbie.com

Boken där Barbie blir it-proffs kritiseras för att vara sexistisk

"De omgjorda varianterna speglar nog många kvinnors egna erfarenheter"
6:55 min

I boken "I Can Be A Computer Engineer" är Barbie klassens it-proffs. Men boken kritiseras för att spela på gamla könsnormer. 

Maria Sjöberg är digital strateg och engagerad i organisationen Geekgirl meetup och har läst delar av den kritiserade boken. 

– Boken kom ju redan 2010 och visar på en gammal stereotyp, att tjejer inte kan eller vill koda och arbeta som it-ingenjörer eller så. Ser man på statistik är det ju många kvinnor som arbetar med just den typen av uppgifter på flera stora bolag så det är ju helt fel. Att diskussionen om boken blev aktuell just nu beror väl på att någon med en stor social plattform uppmärksammat problemet och väckt diskussionen på nytt vilket ju också gjort att det här verktyget för egna bildtexter skapats och fått stor spridning.

"Folk började göra egna bildtexter"

Strax efter att boken blev aktuell på nytt dök ett verktyg upp där den som vill kan sätta ny bildtext till bilderna i den kritiserade boken.

– Här har ju folk skrivit helt nya texter till boken och görs där till ett riktigt proffs som faktiskt kan koda och klarar sig helt utan sina manliga kompisar, alltså tvärtemot bilden som boken ger. Att det finns flera exempel som kanske är lite väl hårda där killarna istället idiotförklaras beror nog på att många skriver utifrån egna erfarenheter. Barbie blir plötsligt en douche och det är ju lite spännande, att rollerna plötsligt är ombytta.

Mattel som gjort boken har nu beslutat att stoppa försäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".