Ett norskt bemanningsföretag har rätt att få ut uppgifter om alla Sveriges sjuksköterskor från Socialstyrelsen. Foto: Michael Verdicchio
1 av 2
Ett norskt bemanningsföretag har rätt att få ut uppgifter om alla Sveriges sjuksköterskor från Socialstyrelsen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Natalie Lundqvist är en av 181 000 sjuksköterskor vars uppgifter nu kommer finnas i Norge. Foto: Michael Verdicchio
2 av 2
Natalie Lundqvist är en av 181 000 sjuksköterskor vars uppgifter nu kommer finnas i Norge. Foto: Michael Verdicchio

Fritt fram för utländska företag att kartlägga dig

"Det känns jätteobehagligt"
1:21 min

En lucka i lagen gör att myndigheter inte kan neka utländska företag som begär ut allmänna handlingar om svenskar. Luckan blev känd 2001, men har ändå inte åtgärdats.

Det är i en dom som Högsta Förvaltningsdomstolen slår fast att ett norskt bemanningsföretag har rätt att få ut uppgifter om alla Sveriges sjuksköterskor från Socialstyrelsen. Socialstyrelsen sa först nej eftersom det skulle bryta mot personuppgiftslagen (PUL). Men som lagen är skriven, får man inte säga nej till utländska företag, eftersom PUL inte gäller i utlandet.

– Det känns jätteobehagligt. Om man inte kan säga nej till något utländskt företag, vad säger då att inte ett oseriöst företag begär ut uppgifterna, säger Natalie Lundqvist som är en av 181 000 sjuksköterskor vars uppgifter nu kommer finnas i Norge.

Kan få ut uppgifter genom dotterbolag

Enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, innebär domen att det nu är fritt fram för utländska företag att begära ut allmänna handlingar från svenska myndigheter. Men även att svenska bolag kan starta dotterbolag i utlandet för att på så sätt begära ut uppgifter.

– Det är en anmärkningsvärd lucka i lagen, säger Dennis Töllborg.

Han menar att luckan i lagen kan innebära en möjlighet för diktaturer att börja kartlägga svenskar.

Enligt Thomas Bull som är justitieråd på Högsta Förvaltningsdomstolen, innebär luckan i lagen inget problem när det gäller EU-länder, eftersom det finns motsvarande regler för personskydd i de länderna.

Gjorde ingenting åt det

– Men det skulle kunna vara ett större problem om ytterligare ett land, som USA eller Ryssland, begärde ut uppgifterna, säger Thomas Bull till P3 Nyheter. Även han kallar det hela för en lucka i lagen.

Enligt Thomas Bull, uppmärksammades luckan redan i en statlig utredning 2001.

– Då pekade man på att det här inte var så bra, men lagstiftaren gjorde ingenting åt det, säger Thomas Bull, justitieråd på Högsta Förvaltningsdomstolen.

Så funkar det:

Enligt Offentlighets och sekretess-lagen kan en myndighet neka att ge ut allmänna handlingar om man bedömer att den som begär ut uppgifterna kommer använda uppgifterna på ett sätt som bryter mot personuppgiftslagen (PUL). 

Men eftersom personuppgiftslagen (PUL) inte gäller för utlandet, behöver inte utländska företag eller personer följa den lagen. Därmed kan inte myndigheter neka ett utländskt företag att ta del av allmänna handlingar med hänvisning till PUL. 

Den här luckan i lagen påpekades redan i en statlig utredning 2001 (SOU 2001:3), men trots det har man inte gjort någonting åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".