Tusentals studenter protesterar tillsammans i Hong Kong. Foto:Vincent Yu/TT
Tusentals studenter protesterar tillsammans i Hongkong. Foto:Vincent Yu/TT

Två studentledare gripna i Hongkong

"Tillslaget kan leda till att demonstrationerna växer igen"
6:02 min

Idag har polisen i Hongkong gripit två studenter som har pekats ut som ledare för protesterna och dessutom rivit det område där demonstranterna hade barrikaderat sig. 

Sedan i september har studenter protesterat mot att det inte kommer att hållas några fria val i Hongkong nästa år, något som regeringen tidigare lovat. Den senaste tiden har protesterna minskat, och i natt kom ytterligare ett bakslag för demonstranterna.

Polisen grep två av de mest framträdande ledarna, och rev även studenternas tältläger. 

– Demonstrationerna har pågått på tre platser i Hongkong, och på en av platserna har nu poliserna röjt upp och gripit folk. Det är också här som de värsta våldsamheterna och sammandrabbningarna har varit tidigare, säger Asienkorrespondenten David Carlqvist.

Även om polisinsatsen är ett bakslag för demonstranterna så tror han inte att det kommer innebära slutet för demonstrationerna.

– Protesterna pågår fortfarande utanför regeringshögkvarteret och det är inte omöjligt att demonstranterna i helgen kommer att återvända till området som revs.

De två personer som greps, Joshua Wong och Lester Shum, har under hösten gjort sig kända som ledande personer för demonstrationerna.

– Joshua Wong har fått väldigt stor uppmärksamhet för sitt engagemang, han var bara 17 år när demonstrationerna började.

Om nattens polisingripande är ett tecken på att regeringen nu vill sätta stopp för protesterna en gång för alla återstår att se, men enligt David Carlqvist så är det inte troligt.

– Taktiken från regeringens sida har hittills varit att snarare att vänta ut demonstranterna. Det har till viss del funkat, för när demonstrationerna var som störst i början på oktober var det flera hundra tusen som deltog. Nu är det bara några tusen kvar. Vissa tror dock att tillslaget kommer göra att fler kommer strömma till igen.

Många i Hongkong stöttar protesterna, men en del har börjat tröttna på hur det påverkar framkomligheten på gatorna.

– De stöttar demonstranterna i sak, men det är många som börjar tröttna på sättet man för kampen på. Även om de inte varit våldsamma med internationella mått mätt så blockerar man vägar och vägkorsningar för boende i området. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".