Demonstrationer under torsdagskvällen i Furgeson, Missouri. Foto: TT
Demonstrationer under torsdagskvällen i Furgeson, Missouri. Foto: TT

Forskare: "Därför reagerar invånarna i Ferguson så starkt"

"Det finns en stor misstro"
1:13 min

– Det är stora skillnader mellan svarta och vita, och det finns en lång historia av polisövervåld mot framförallt svarta unga män, berättar forskaren Dag Blanck.

Orsaken till att det blir så starka reaktioner i hela USA mot åtalsjuryns beslut att inte åtala polisen som sköt ihjäl en 18-åring i Ferguson i USA handlar om en djupt rotad konflikt mellan den svarta och vita befolkningen.

Det berättar Dag Blanck som forskar vid svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

"Stark misstro till systemet"

Ett exempel ur historien är kravallerna i Los Angeles 1992. Fyra polismän friades från anklagelserna om misshandel på en kille som hette Rodney King.

Trots att allt filmades, så friades poliserna av en jury, där majoriteten var vita och många såg detta som en rasistisk handling.

Allt urartade i stora kravaller där över 50 personer dog och fler än 2 000 skadades.

– Det finns en stor misstro till det amerikanska systemet hos många svarta och det är ett allvarligt problem, som leder till att det blir starka reaktioner i hela landet nu när historien upprepar sig igen, säger Dag Blanck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".