Carita Hansson
Foto: Per Mattingsdal
Veckans torsdagsgäst

Tyngdlyfterskan Carita Hansson satsar på att ta Sverige till OS

"Ångesten finns där hela tiden"
14 min

Carita Hansson, 23 år, inspirerades av hennes bröder att börja med tyngdlyftning endast tio år gammal. Nu är tyngdlyftningen ett heltidsjobb. I dag tog hon silver i U23 EM på Cypern.

För att nå sina drömmar tränar Carita två pass om dagen där ett pass nästan tar två timmar. Sen ligger fokusen på att äta rätt och vila så att alla bitar finns på plats. Träningen har blivit en sysselsättning på heltid.

– Eftersom jag tränar på elitnivå och vill ta mig till ett OS och få en bra placering så måste jag gå in för det helhjärtat. Tyngdlyftning är en sådan sport där man måste vara fokuserad 100 procent för att få ut någonting.  

"Ångesten finns där hela tiden"

Att bära Sverige till ett OS innebär också en hel del prestationsångest.

– Självklart finns den här ångesten hela tiden men det gäller ju att koppla bort den så att den inte blir negativ. Det ska fortfarande vara roligt. Man ska tävla för sig själv och inte för andra.

I år valde Carita att inte medverka i VM eftersom det låg för nära EM U23, som avgjordes i Cypern i dag. Carita Hansson kom tvåa och lyfte totalt 210 kilo. Vann gjorde en tjej från Ukraina som lyfte sju kilo mer. Men nästa år väntar större mästerskap för att ta sig närmare drömmen om att snart få representera Sverige i OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".