Ett nyval hålls på Grönland efter stor pengaskandal. Foto: GreenlandTravel/Flickr/CC BY-NC
Ett nyval hålls på Grönland efter stor pengaskandal. Foto: GreenlandTravel/Flickr/CC BY-NC

Nyval på Grönland: "Folk börjar säga ifrån, det här håller inte"

Landet med maskor i sitt sociala skyddsnät
6:28 min

Efter att Grönland under hösten skakats av en korruptionsskandal kommer det nu att hållas ett nyval. 

Grönland har drabbats av många politiska skandaler under åren, men skandalen som inträffade i höstas har fått folket att för första gången reagera, säger utrikeskorrespondenten Anna Landelius från Sveriges Radio.

– I september visade det sig att Aleqa Hammond som var regeringschef hade använt över hundra tusen av självstyrets pengar för privat bruk. Det var resor, hotellvistelser och hon hade till och med betalt en konfimation.

När landstinget öppnade i höstas så blev Aleqa Hammond mottagen av en stor demonstration, där människor tyckte att hon skulle avgå. Detta ledde till att hon, och tre andra som också fifflat med pengarna hoppade av och ett nyval utlystes.

– Det kan man se som tecken på att demokratin på Grönland, som är ganska ung, håller på och utvecklas. Folk börjar säga ifrån att det håller inte längre.

Ett bristande socialt skyddsnät

Det stora frågorna som rör nyvalet på Grönland handlar främst om ekonomin och det sociala skyddsnätet, eftersom de har problem med arbetslöshet och hemlöshet.

– Det finns en politiker på Grönland som drivit frågan om hemlöshet. Där finns inget system i över huvud taget för att hjälpa hemlösa och många fryser ihjäl. Man har stora sociala problem. Många försöker flytta därifrån för att söka lyckan någon annanstans, oftast i Danmark. Där hamnar dessvärre många utanför samhället. Oftast beskrivs Grönland i Danska medier som ”Danmarks dåliga samvete”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".