Morgan Johansson (S), migrationsminister, besöker P1-morgon. Foto.: Sveriges Radio.
Morgan Johansson (S), migrationsminister, ska leda en utredning. Foto: Sveriges Radio.

Justitieministern: "Vi ska utreda det här"

Det kommer bli en utredning kring luckan i lagen som gäller personuppgifter efter P3 Nyheters artikel igår.

Igår kunde P3 Nyheter avslöja att det finns en lucka i lagen som gör att myndigheter inte kan neka utländska företag som begär ut allmänna handlingar om svenskar. Och att luckan blev känd 2001, men har ändå inte har blivit åtgärdad.

Det här kommer nu att diskuteras i riksdagen och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson berättar för P3 Nyheter att han kommer leda utredningen kring det här. 

-- Justitiedepartementet kommer också under min ledning att bereda frågan och utreda om vi kan åstadkomma förslag till en reglering som balanserar offentlighetsprincipens krav mot skyddet av enskildas personliga integritet när utländska aktörer begär tillgång till offentliga handlingar.

"Har fått en del kritik"

Ministern kommenterar luckan i lagen i ett mejl till P3 Nyheter:

Offentlighetsprincipen, som inkluderar rätten att ta del av offentliga handlingar som upprättats på myndigheter, är en viktig del i den svenska demokratin och för den offentliga förvaltningen. Samtidigt är skyddet för den personliga integriteten oerhört viktigt i en rättsstat. Det är en delikat uppgift för regeringar, oavsett partifärg, att balansera den lagstiftning man föreslår riksdagen på ett sådant sätt att både offentlighetsprincipen och skyddet för den personliga integriteten värnas. Jag har respekt för att flera av mina företrädare på Justitiedepartementet har arbetat med den här frågan utan att komma fram till en heltäckande lösning.

Den aktuella sekretessbestämmelsen i offentlighets- och sekretesslagen gäller sekretess för personuppgifter, om det kan antas att ett utlämnande skulle medföra att uppgifterna behandlas i strid med personuppgifts­lagen. Bestämmelsen har under åren fått en del kritik. Därför har flera olika utredningar tittat på denna. (Offentlighets- och sekretesskommittén 2001, Personuppgiftslags­­utredningen 2004 och E-offentlighetskommittén 2010). Ingen av dessa utredningar har dock hittat ett förslag till bestämmelse som har kunnat leda till lagstiftning. Justitiedepartementet kommer också under min ledning att bereda frågan och utreda om vi kan åstadkomma förslag till en reglering som balanserar offentlighetsprincipens krav mot skyddet av enskildas personliga integritet när utländska aktörer begär tillgång till offentliga handlingar.

Rent allmänt ska också sägas att det inte finns någon grundlagsreglerad skyldighet för myndigheter att lämna ut handlingar i elektronisk form utan den skyldigheten gäller pappershandlingar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".