Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
Anstalten Hällby har dragit in kortlekarna, eftersom spelandet skapat bråk mellan de intagna. Foto:TT
Anstalten Hällby har dragit in kortlekarna, eftersom spelandet skapat bråk mellan de intagna. Foto:TT

Fångar får spela när de sitter inne - trots att de är spelberoende

"Du får ju inte dricka alkohol på fängelser, då ska du inte heller spela"
1:29 min

På anstalten Hällby utanför Eskilstuna har kortlekarna blivit indragna, efter bråk om spelskulder. Tidigare har spelberoende fångar kunnat spela fritt i fängelset.

Fram till den första oktober kunde de intagna på behandlingsavdelningen spela kort på fritiden. Spel om pengar har aldrig varit tillåtet, men ofta har fångarna spelat om pengar ändå, dolt under bordet. Många blir skuldsatta och hot och våld mellan de intagna har blivit allt vanligare.

– Det känns inte bra. Intagna går i behandlingsprogram och arbetar med sin problematik, samtidigt som vi faktiskt tillåtit att de har fått sitta och spela kort, säger Mikaela Sellberg som är kriminalvårdsinspektör på behandlingsavdelningen på anstalten Hällby.

Svårt att många hur många som är drabbade

På anstalten Hällby finns en behandlingsavdelning där de erbjudit behandling för spelmissbruk i ungefär två år. Av de 28 fångar som sitter där är det bara några få som sökt sig dit enbart för spelmissbruk, men enligt Mikaela Sellberg upptäcks det ofta vid behandling av andra typer av missbruk.

Därför är det svårt att veta hur många som egentligen är drabbade. Mikaela Sellberg vill se att Kriminalvården gör en ordentlig satsning på spelmissbruk, för att skaffa en samlad bild av situationen.

– Hur stor del utav våra intagna har den här problematiken gällande spel? När man vet det kanske behöver bredda insatserna, säger Mikaela Sellberg.

"Beslutet borde kommit tidigare"

På Spelberoendes Riksförbund är man väl medveten om Kriminalvårdens begränsade insatser mot spelberoende, även om de ser att det börjar dyka upp mindre satsningar på olika håll.

Ordförande Kim Gran välkomnar Hällbys beslut, men hade gärna sett att det kommit tidigare.

– Du får ju inte dricka alkohol på fängelser, då ska du inte heller spela, säger hon.

Kim Gran vill också se en satsning på nationellt plan, för att ta fram något som kan gälla för alla fängelser. Behandling av alkohol- och drogmissbruk har dominerat tidigare, vilket gjort att spelmissbruk hamnat i skymundan.

"Måste lära sig att inte ha någonting att göra"

Kim Grans mål är att få in spelberoende i socialtjänstlagen, så att det jämställs med andra former av missbruk. Att det nu inte gör det innebär att drabbade inte kan söka vård på samma sätt.

Just i fängelset borde förutsättningar för att bli kvitt spelberoendet finnas.

– Ibland säger spelarna att det gäller att man lär sig att ha tråkigt. Mycket av beroenden handlar om att man ska få en ögonblicklig tillfredsställelse i det man gör. Men man kanske måste lära sig att sitta ner och inte ha någonting att göra, säger Kim Gran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".