Samlag, tutte, sex Foto: Fredrik Sandberg / TT
Fler och fler svenskar blir smittade när de har sex utomlands. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Du som reser behöver bättre information om hiv

Svenskar som åker utomlands måste få bättre information om risken att bli smittad av aids och hiv. Det tycker Anna Mia Ekström som är en av Sveriges främsta experter på sjukdomen.

– Vi kan bli bättre på att påminna varandra att den här risken faktiskt finns. Jag tänker att det skulle kunna finnas information på resebyråernas reklamsidor eller en affisch på Arlanda, säger Anna-Mia Ekström, professor på Karolinska institutet.

Ett exempel är Thailand, där smittas varje år ett 20-tal svenskar med hiv.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man har oskyddad sex i länder där hiv är vanligare än i Sverige. Till exempel i Thailand.

LYSSNA på Ligga med P3:s podd om hiv och aids.

Använd kondom

Alkohol och droger bidrar till att svenskar som åker på semester har sex utan kondom, säger Anna-Mia Ekström. Förra året upptäcktes 461 fall av hiv i Sverige.

– Jag träffar ganska många av de som smittats. Jag vet att man ångrar att man inte använt kondom, att man inte tänkt till.

Så vad är ditt råd till unga som planerar sin semester över jul och nyår?
– Till alla som har sex med personer de inte känner så väl; använd kondom.

35 miljoner smittade

Idag är det världsaidsdagen. Totalt är 35 miljoner människor smittade av hiv, enligt WHO.

Över 70 procent av dem bor i Afrika, i länderna söder om Sahara. Fattigdom, brist på kunskap och begränsad tillgång till preventivmedel är vanliga orsaker till att hiv sprids.

Hiv är årets tema i Musikhjälpen, som drar igång i P3 och SVT den 8 december. Målet är att samla in pengar till kampen för att stoppa hiv.

Fakta:

Hiv är ett virus som orsakar aids. Hiv sprids mellan människor via blod, sperma och andra kroppsvätskor, antingen vid sex, från mor till barn, inom vården eller mellan injektionsnarkomaner.

Förra året upptäcktes 461 fall av hiv i Sverige. 76 procent av dem hade smittats i utlandet och vanligast vid utlandssmitta var heterosexuell kontakt.

I världen lever 35 miljoner människor med hiv, varav 3,2 miljoner är under 15 år gamla. Varje dag smittas 5 700 personer.

Källor: Folkhälsomyndigheten, NE och Amfar/Unaids

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".