Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Här kan du få svar på alla dina frågor om hiv och aids

Publicerat måndag 1 december 2014 kl 07.00
Ett naket par ligger på en säng och håller om varandra. Foto: Karin Malmhav/TT.
Experten svarar på alla dina frågor om hiv och aids. Foto: Karin Malmhav/TT

Anna Mia Ekström är en av Sveriges främsta experter på hiv och aids. Hon svarade på frågor om sjukdomen hos oss i dag. Lär dig mer här!

Hej: Vad finns det för olika bromsmediciner mot aids idag?

 

Anna-Mia Ekström: Hej, idag finns det cirka 30 olika bromsmediciner som tillhör olika läkemedelsklasser. Man ska kombinera minst 3 olika läkemedel för att det ska vara effektivt mot viruset. De funkar så att de stoppar viruset från att föröka sig inuti vår kropp och de är extremt effektiva. Det kommer nya mediciner som är lättare att ta hela tiden, redan idag räcker det ofta men 1 tablettt per dag, och i den finns 3 olika sorters läkemdele inbäddade. Biverkningar förekommer men är inte så vanliga.

10:22, 1 December 2014

 

Daniel (P3 Nyheter): Hej! Världsaidsdagen idag. Just nu finns Anna Mia Ekström, en av Sveriges främsta experter på hiv/aids, här för att svara på dina frågor. Välkommen att ställa frågor nu!

10:23, 1 December 2014

 

Frågvis: Hur smittar det bara via oskyddat sex?

 

Anna-Mia Ekström: Hiv kan smitta genom oskyddat sex (analt, vaginalt eller oral-sex), det är den vanligaste smittvägen. Men hiv kan också överföras från mor till barn under graviditet, förlossning och amning samt genom orena sprutor och injektionsverktyg och blod som inte är hivtestat. HIV smittar däremot INTE genom pussar, delade bestick, handdukar, handslag, badvatten, myggbett etc. Hiv är fakstikt inte särksilt smittsamt, det krävs att man har mycket virus i kroppen för att kunna smitta någon annan, och står man på hiv-mediciner är risken försumbar. Kondom skyddar jättebra.

10:26, 1 December 2014

 

Fredrik: Hej! Hur många har hiv eller aids i Sverige?

 

Anna-Mia Ekström: Hej! idag lever cirka 6400 med känd hiv i Sverige. Mellan 400-500 får en hiv-diagnos i Sverige varje år. Man måste inte längre anmäla antalet AIDS-fall men förra året (2013) rapporterades 37 fall av AIDS i Sverige, vilket kan vara en viss underrapportering. I flertalet fall rör det sig om personer som fått sin hiv-diagnos i ett sent skede och därmed inte fått behandling i tid som hade kunnat förhindra AIDS. Man kan dock bli frisk från AIDS om man får bromsmediciner, och återgå tll att "bara" vara hiv-infekterad. Hiv kan dock ännu inte botas helt, utan man är beroende av att äta mediciner resten av livet.

10:33, 1 December 2014

 

Hej: Vilka symptom kan den som är smittad få?

 

Anna-Mia Ekström: Någon vecka efter smittotillfället får drygt hälften influensa-liknande symtom som tex feber, sjukdomskänsla, ont i halsen, svullna lymfkörtlar. Många tänker dock inte på att det är hiv utan en vanlig influensa. Symtomen går snabbt över. Sen känner man oftast ingenting alls under många år. I genomsnitt tar det 10-12 år innan immunförsvaret blivit så svagt att man kan få symtom av andra infektioner (det vi kallar AIDS). Men tiden mellan smitta och sjukdom (AIDS) kan variera mellan några månader och 25 år. De allra flesta med hiv känner inte av det och det syns inte, därför bör alla som haft oskyddat sex någon gång testa sig för hiv även om det är ovanligt i vårt land.

10:38, 1 December 2014

 

CC: Hej! Om man har oskyddat sex med någon som har HIV är det alltid så att man blir smittad då? Eller kan man "klara sig"?

 

Anna-Mia Ekström: Hej! Nej risken är liten att bli smittad med hiv även vid oskyddat sex, men risken varierar mycket beroende på hur man har sex och hur mycket virus den hiv-positive personen har i kroppen. Anal-sex där man är den mottagande parten (den som blir påsatt) innebär störst risk, vaginalsex kommer sen och oralsex minst risk. Om den hivpositiva personen är nysmittad och därför har mycket virus i blodet är risken störst. Om den hiv-positiva personen vet om sin infektion (har testat sig) och dessutom står på mediciner (som över 90% av alla hiv-positiva i Sverieg gör) så är risken mycket liten vid oskyddat sex. Men vi rekommenderar ändå alltid kondom för säkerhets skull.

10:42, 1 December 2014

 

T: Hej! Vad tycker du om förslaget att ta bort informationsplikten för HIV?

 

Anna-Mia Ekström: Hej, det är redan genomfört i Sverige sedan 1 år tillbaka. Bara behandlande läkaren kan ta bort informationsplikten från en person som lever med hiv och vissa strikta kriterier måste vara uppfyllda som att man inte har något mätbart hiv-virus i blodet och att det varit så i minst 6 månader dvs att man vet säkert att personen inte är smittsam och dessutom skötsam med att at medicinerna. Man får inte heller ha andra könssjukdomar och man måste använda kondom. Forksning visar med mycket stor övertygelse att hiv inte smittar när man står på välfungerande behandling. Det är därför reglerna ändrats, dvs kommit ikapp vetenskapen.

10:46, 1 December 2014

 

Farah: Hur tror man att det kommer se ut i framtiden? Kommer människor som lever med hiv öka eller minska? Var kommer ökningen/minskingen ske i världen?

 

Anna-Mia Ekström: Hej, antalet kommer att öka med cirka 600,000 personer per år om ingen snabb minskning sker i antalet nya infektioner. Just nu dör 1,5 miljoner av AIDS och 2,1 miljoner nysmittas varje år. Glappet däremellan är 600,000. FN har räknat ut att vi förebygga 28 miljoner hiv-infektioner fram tills år 2030 om vi ser till att 90% av alla med hiv får veta det genom att testa sig, och om 90% av dem som känner till sin hiv får behandling med bromsmediciner och 90% av dem inte har något mätbart virus i blodet. Så vi kan göra väldigt mycket för att stoppa hiv.

10:50, 1 December 2014

 

Anna: Kan man föda barn om man är hiv-smittad?

 

Anna-Mia Ekström: Absolut, det går jättebra. Alla gravida kvinnor testas för hiv. Om man är hiv-positiv ska man ta hiv-mediciner under gravidteten, förlossningen och amningen. Då är risken att barnet smittas mindre än 5%. Om man dessutom som i Sverige kan låta bli att amma eftersom vi har bra bröstmjölksersättning så är risken att barnet smittas mindre än 1% dvs mindre än 1 på 100. Många friska barn har fötts till hivpositiva mammor.

10:52, 1 December 2014

 

MH: Musikhjälpen ska ju handla om hiv iår. Vad tycker du dom insamlade pengarna ska gå till?

 

Anna-Mia Ekström: Hej, ja det är jättebra att Musikhjälpen uppmärksammar hiv i världen. Just att vi får en chans att lära oss mer och sprida informationen är väldigt viktigt. Pengar är också mycket viktig och behövs för informationskampanjer, test-kits, och mediciner i fattiga länder.

10:54, 1 December 2014

 

Jag: Om kondomen spricker, kan man bli smittad då?

 

Anna-Mia Ekström: Det beror helt på vem du har sex med och hur du har sex. Om personen du har sex med inte vet om sin hiv, är nysmittad och inte står på mediciner är risken högre särskilt om ni har analsex, men risken är ändå ganska låg (dvs man smittas inte alls varje gång man har oskyddat sex). Om personen du har sex med vet om det och står på välfungerande hivbehandling är risken att smittas försumbar även om kondomen går sönder.

10:59, 1 December 2014

 

Daniel (P3 Nyheter): Tack för alla frågor, Anna Mia är kvar i fem minuter till. Så skynda, skynda!

11:00, 1 December 2014

 

Anders: Hur stor är chansen att man kan bli smittad av hiv/aids när man har skyddad sex med en hiv/aids positiv person?

 

Anna-Mia Ekström: Risken är extremt låg med kondom. Är den på hela samlaget är risken försumbar. Om personen dessutom står på hiv-behandling är risken i princip 0.

11:00, 1 December 2014

 

T: Hej, tack för svar om informationsplikten. Men det finns ju ett förslag från flera partier om att ta bort informationsplikten för alla som har HIV, oavsett virusnivåer. Hur tänker du om det?

 

Anna-Mia Ekström: Jag tror att det är bra att det stegvis, det är viktigt att alla i samhället känner att man kan lita på sin partner och på den information man får. De allra flesta som jag träffat med hiv, vill berätta om sin hiv och gör allt för att skydda sin partner. Sen kan jag tycka att det är allas ansvar att skydda sig själva, många vet som sagt inte om sin infektion så att lita på att någon som har det säger det, inger falsk trygghet.

11:03, 1 December 2014

 

Daniel (P3 Nyheter): Vi sätter punkt för chatten med Anna Mia Ekström. Stort tack för alla frågor, tack Anna Mia för att du ville svara. Vill påminna om att Musikhjälpen drar igång 8 december, här kan du läsa mer: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3946

11:04, 1 December 2014

 

Anna-Mia Ekström: Tack för alla frågor! Det finns mycket information också på Musikhjälpens hemsida bla. Och på UNAIDS, ECDC och Folkhälsomyndighetens hemsida. Sök bara på hiv så hittar du mycket information

11:05, 1 December 2014

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".