Gustav Kasselstrand, ordförande SDU
Gustav Kasselstrand, ordförande SDU. Foto: pressfoto SDU

Kasselstrand omvald som ordförande i SDU

Sverigedemokratisk ungdom, SDU:s sittande förbundsordförande Gustav Kasselstrand valdes på lördagen om och utmanaren Henrik Vinge fick se sig besegrad.

– Jag är lättad. Enskilt viktigast för SDU just nu är att lansera en utbildningssatsning för medlemmarna, säger Gustav Kasselstrand till TT minuter efter att rösträkningen är klar.

P3 Nyheter kunde i går berätta om den hårda kamp om ordförandeposten som det var bäddat för. Den sittande ordföranden fick också under lördagen en god match mot utmanarkandidaten, Henrik Vinge. Kasselstrand omvaldes med röstsiffrorna 31 mot 25.

För två år sedan försökte Sverigedemokraternas ledning bli av med Gustav Kasselstrand inför valet av ny ordförande i SDU, enligt Aftonbladet.

Tidningen hänvisar till ett inspelat samtal mellan Louise Erixon (då sekreterare åt Björn Söder samt Jimmie Åkessons sambo) och Daniel Assai som då var biträdande chef i SD:s riksdagskansli.

Efter att ha blivit omvald under lördagen berättar nu Kasselstrand att SD erbjöd honom ett jobb i riksdagen mot att han avsade sig ordförandeskapet.

– På grund av att det skulle ha varit omöjligt att kombinera de här två stolarna så skulle jag få välja, och då valde jag SDU, säger han till TT.

Huruvida moderpartiet SD har försökt få bort honom från ordförandeposten i SDU vill han inte kommentera.

– Jag tar för givet att ungdomsförbundet får sköta sina egna angelägenheter, och att moderpartiet inte är inblandat i olika ordförandestrider.

Hur tror du att relationen med SD kommer att bli framöver?

– Jag tror att relationen kommer att bli bättre och bättre, jag tror på ännu större närmanden mellan SD och SDU till nästa valrörelse, då vi kommer att vara ännu mer synkroniserade. De här skillnaderna är medialt överdrivna.

SD:s partitopp stödde i stället Paula Bieler, då politisk sekreterare till Mattias Karlsson. Kasselstrand skriver på SDU:s hemsida att förbundet vuxit under hans tid och i dag har runt 5 000 medlemmar och har numera distrikt över hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".