17-åriga Christina döms till 30 års fängelse för att ha fått missfall

"Inte ens om kvinnans liv hotas är det okej med abort i El Salvador"
5:04 min

Efter att Christina kollapsat vid frukostbordet vaknade hon upp till ett förlorat barn och 30 års fängelse för mord.

När Christina Quintanilla, som i Amnestys video kallas för Gloria, vaknade upp på sjukhuset hade hon varit gravid i åtta månader. Hon fick då veta att hon förlorat barnet i magen och dessutom att hon anklagades för att ha utfört en olaglig abort. Christina togs direkt till ett kvinnofängelse och dömdes senare till 30 års fängelse för mord vilket hon än i dag menar inte alls är sant. Sveriges radios korrespondent i Sydamerika vet mer om abortlagstiftningen i El Salvador.

– El Salvador är ett av sju länder i världen som har totalt förbud mot abort. Det gäller alltså oavsett om det är risk för kvinnans liv eller något annat som även i restriktiva länder brukar vara aceeptabla anledningar till att godkänna en abort. I dag sitter 17 kvinnor fängslade för att, enligt myndigheterna, försökt genomföra en abort men som alltså kan vara missfall.

Katolska kyrkans inflytande påverkar

Lotten Collin berättar att 5 av de 7 länderna som helt förbjuder abort ligger i Sydamerika. En förklaring sägs vara att den katolska kyrkan har stort inflytande i området och historiskt varit starkt emot abort.

– Det här har ju gjort att det finns många olagliga och därför okontrollerade kliniker som utför abort i hemlighet. Eller så gör många aborter hemma istället. Det något ovanliga här är att många styrande regeringar är vänsterorienterade vilket  ju brukar innebära en mjukare inställning till abort och dessutom fokusera på kvinnors rättigheter medan högerregeringar haft en mer konservativ hållning. Men här har den gamla synen stannat kvar vilket då som sagt nog förklaras av den katolska kyrkans starka inflytande.

Klicka här för att läsa mer om Amnestys kampanj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".