Sofie Blombäck, statsvetare Göteborgs Universitet Foto: Pressbild Göteborgs Universitet
Sofie Blombäck är statsvetare på Göteborgs Universitet. Foto: Pressbild Göteborgs Universitet

Statsvetare: Så kommer det gå för Piratpartiet efter ledarens avgång

"De är överens om vissa frågor men inte alla"
1:24 min

Det är svårt för Piratpartiet att enas kring andra frågor än hjärtefrågorna, menar statsvetare. Därför väljer nu deras partiledare att avgå.

Sofie Blombäck forskar på nya politiska partier. Och enligt henne så är det svårare för ett enfrågeparti som Piratpartiet att hantera andra frågor som jämställdhet och HBTQ, än att diskutera det som förenar partiet.

– Fildelning, upphovsskydd och integritet är exempel på frågor där partiets medlemmar är överens. I andra frågor finns inte samma enighet och då är det lättare för interna problem att uppstå, säger Sofie Blombäck.

Dåligt år för Piratpartiet

I dag meddelade Anna Troberg att hon avslutar sitt uppdrag som partiledare för Piratpartiet.

Även vice partiledare Marit Deldén och partisekreterare Henrik Brändén säger nej till vidare uppdrag för partiet nästa år.

Anna Troberg tog över som partiledare 2011 efter Rikard Falkvinge, som grundade partiet 2006. Partiets politik om ett öppet och fritt internet gick hem hos väljarna i förra EU valet, och partiet var aktuella inför Pirate Bay rättegången i tingsrätten 2009.

Men i år gick det dåligt både i EU- och riksdagsvalet, partiet har förlorat sina platser i Europaparlamentet och nu avgår alltså partiledningen vid årsskiftet.

"Kommer överleva"

Sofie Blombäck tror ändå att partiet kommer att överleva ett partiledarskifte.

– Piratpartiet är inte lika starkt förknippat med en viss person som ledare, som till exempel Gudrun Schyman är för Feministiskt Initiativ. Det kan därför bli lättare att klara av ett byte i ledningen. Jag tror absolut att organisationen kommer leva kvar ett bra tag till, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".