Det svenska damstafettlaget pustar ut och jublar efter OS-guldet. Foto: TT.
Det svenska damstafettlaget pustar ut och jublar efter OS-guldet. Foto: TT.

Damstafettlaget får årets bragdguld

"Värdiga vinnare men lite fegt att inte ge priset enbart till Charlotte Kalla"
6:26 min

Priset för "årets främsta svenska idrottsbragd" delas ut av Svenska dagbladet och tilldelas i år svenska damstafettlaget som tog guld i OS i Sotji tidigare i år.

Damstafettlaget tilldelas bragdguldet med följande motivering från bragdnämnden: "För sensationellt olympiskt guld, vunnet genom laganda och starka individuella prestationer, krönt av en magisk spurt".

Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Anna Haag och Emma Wikén körde hem guldet för Sverige. 

OS-stafetten som var högdramatisk. Sverige hade hängt med bra fram till den tredje sträckan, men där tappade Anna Haag över 20 sekunder och då såg det riktigt mörkt ut. När Charlotte Kalla gick ut hade hon dessutom norska superstjärnan Marit Björgen strax bakom sig.

Men Charlotte Kalla stod för en magisk upphämtning på den sista sträckan och var först över mållinjen efter en fantastisk spurt.

Tre av de fem senaste bragdmedaljerna har gått till längdskidåkare: 2010 stafettlaget herrar, 2013 Johan Olsson, längdskidor och 2014 stafettlaget damer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".