Boylondon, nazimärke, kläder Fotomontage Ted Canzenese via Wikimedia Commons
Justitiekanslern tycker inte att det är en hyllning till nazismen. Fotomontage: Ted Canzenese via Wikimedia Commons

Har Boy London en nazisymbol på sina kläder?

Boy London's logga har blivit polisanmäld för att den liknar nazitysklands statsvapen. Justitiekanslern säger att likheten till nazisymbolen inte räcker för att väcka åtal om hets mot folkgrupp.

Klädmärket Boy London har uppmärksammats för den slående likheten med nazitysklands riksvapen, en örn som håller i en krans med en svastika. Symbolen kallas även för Parteiadler.

Superstjärnor som Rihanna, Nicki Minaj och flera svenska modebloggare har burit eller skrivit om kläderna.

Inga nazikopplingar

Men Boy London har fått hård kritik för likheterna till nazisymbolen, något som klädmärket slagit ifrån sig. Så här ser Boy Londons logga ut:

Boy menar att märket inte har några som helst kopplingar till nazityskland, istället har inspiration hämtats från den romerska örnen. En symbol som i sin tur tyskarna ska ha sneglat på till naziörnen.

Anmälningar och granskning

Polisen i Stockholm fick nyligen en anmälan om Boy London. En upprörd medborgare fick syn på tröjor från Boy London till salu i ett stånd på Sergels Torg i Stockholm.

En anmälan om hets mot folkgrupp skickades i sin tur vidare till Justitiekanslern, som är ensam åklagare när det kommer till tryckfrihetsbrott.

JK har granskat klädmärket och skriver: 

”Justitiekanslern har inte haft tillgång till någon av tröjorna eller något foto från försäljningsståndet vid Sergels Torg men har på BOY Londons hemsida på internet tagit del av hur en del av deras tröjkollektion ser ut.”

Örnen på Boy Londons kläder har likheter med nazisymbolen, men det räcker inte för att väcka åtal om hets mot folkgrupp, enligt JK.  

”Den örn som finns på tröjorna har likheter med den nazityska s.k. Parteiadler. Bilden på örnen på tröjorna synes alltid vara förenad med texten BOY eller BOY LONDON. Omständigheterna är sådana att budskapet som tröjorna förmedlar inte kan anses utgöra en hyllning till nationalsocialismen på sätt som faller inom ramen för straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp”, skriver JK.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".