Ja, vem är det egentligen som bär ansvaret för rådande regeringskris?
Ja, vem är det egentligen som bär ansvaret för rådande regeringskris?

Vem bär egentligen ansvaret när alla skyller på varandra?

Hör SSU, MUF och SDU debattera ansvarsfrågan här
8:23 min

Det enda de tre blocken i svensk politik verkar vara överens om just nu är att någon annan bär ansvaret för regeringskrisen. Men vem? 

Svensk politik är i kaos men ingen verkar vilja ta på sig ansvaret. Men någon måste väl haft ett finger med i spelet som resulterat i regeringskrisen?

SSU

Ellinor Eriksson är tillförordnad förbundsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) och menar att ansvaret är delat.

– Vi har ju så klart ett delat ansvar men när Sverigedemokraternas säger att de inte tänker samarbeta med någon som inte dansar efter deras pipa tillsammans med en Allians som inte vill samarbeta trots att de får erbjudande om förhandlingar är det verkligen ett delat ansvar för situationen. Det är ju en väldigt speciell situation nu och det kommer ju bli samma sak om Alliansen ska försöka få stöd för sin budget eftersom Sverigedemokraterna vägrar stödja en budget som inte minskar invandringen.

MUF

– Det är tydligt att Sverigedemokraterna inte är något annat än ett enfrågeparti och det är tydligt nu när de inte vill göra något som inte passar deras enda fråga, alltså att minska invandringen. Socialdemokraterna har inte heller gjort läxan eftersom de inte gjort tillräckligt för att kunna förebereda en handlingskraftig och stark regering och det problemet kan inte vi tvingas lösa. Men även om Sverigedemokraterna nu säger att de röstar på vår budget så kommer vi inte att samarbeta med dem ändå, säger Rasmus Törnblom som är förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF).

SDU

William Hahne är vice förbundsordförande och pressekreterare för Sverigedemokratisk ungdom (SDU) och menar att moderpartiet inte bär ansvaret för krisen.

– Sverigedemokraterna är inte på något sätt ansvariga utan det är snarare de partier som inte vill samarbeta med landets tredje största parti som måste tänka om. Det är sandlådenivå att hålla på så här. Vi kommer sätta hårt mot hårt till dess att partierna tar med oss i ett samarbeta. Så ta med oss i diskussionen, i annat fall tänker vi inte ge vårt stöd till någon budget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".