Alice Florin är en av alla som hinner fylla 18 år innan det extra valet i mars. Foto: SR
Alice Florin är en av alla som hinner fylla 18 år innan det extra valet i mars. Foto: SR

Ida och Alice är två förstagångsväljare som kan tacka nyvalet för chansen att få rösta

"Hade egentligen helst sluppit ett nyval"
6:39 min

När valet hölls i höstas hade varken Ida eller Alice hunnit fylla 18 år. Men nu är båda två plötsligt förstagångsväljare. 

– Det var väldigt frustrerande att inte få rösta förra gången, det var ju bara en månad ifrån. Men även om det känns bra att få rösta nu så är jag inte särskilt glad över situationen. Min rädsla är att det kanske blir mera kaos nu i och med ett nyval, det är ju så många människors vardag som skulle kunna försämras i och med detta, säger Alice Florin som röstar för första gången 22 mars.

Alice menar att även om hon ser valet som en viktig del i det demokratiska arbetet så är politiken viktig  fler dagar än bara på valdagen.

– För mig är det inte bara valdagen som är stor och viktig, mitt politiska intresse sträcker sig längre än så. Allt runt omkring spelar ju roll för hur valet sedan blir liksom så det är minst lika viktigt att till exempel delta i demonstrationer och så. För mig är jämställdhet och hbtq-frågor viktiga så min röst kommer jag att lägga på Vänsterpartiet som jag anser är det bästa alternativet.

"Tycker att det saknas starka ledare"

Ida Kullberg ser också fram emot att få lägga sin röst i nyvalet även om hon helst hade sett en annan lösning än extra val.

– Jag tycker likadant, att jag helst sluppit nyval men nu när det ändå händer så känns det bra att få rösta. Men bara för att det nu är extra val så betyder ju det inte att allt kommer bli bättre. Min plan var att rösta på Moderaterna men nu efter att Reinfeldt avgått så känns det inte så längre, jag tycker att det saknas en stark ledare. För mig är skolan och jämställdhet viktigast så jag får se vad det blir när jag nu får rösta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".