Kodjo, Sarah och Emma visar upp hur mycket pengar Musikhjälpen 2013 dragit in. Foto: Eric Tapper/Sveriges Radio
Kodjo, Sarah och Emma visar upp hur mycket pengar Musikhjälpen 2013 dragit in. Foto: Eric Tapper/Sveriges Radio

Start för Musikhjälpen - men vem fick förra årets pengar?

Radiohjälpen: Gick väldigt bra med de pengar som kom in
1:14 min

Ikväll går ju Kodjo, Linnea och Petter in i Musikhjälpens bur i Uppsala. Men hur gick det med pengarna som samlades in förra året?

– Det gick väldigt bra med de pengar som kom in och sedan när de gått ut igen, säger Per Byman som är generalsekreterare för Radiohjälpen.

Det är de som bestämmer vilka organisationer som ska få ta del av de pengar som samlas in.

Förra årets tema var ju att "alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet". 28 miljoner kronor kom in under Musikhjälpen-veckan i Göteborg.

Utbildning av barnmorskor

22 projekt i 17 länder har fått ta del av pengarna.

– Ett projekt som fick pengar är en förlossningsklinik i Port-au-Prince i Haiti, som Läkare utan gränser driver. Hit kommer de mest utsatta kvinnorna. Men även utbildning av barnmorskor i Etiopien har fått pengar.

Samtidigt som programledarna förbereder sig för att gå in i buren i Uppsala ikväll så är det fullt ös i ett gammalt gult hus i Stockholm. Här bland kartonger och bössor sitter Radiohjälpen.

Hoppas på fler engegemang

Hos Radiohjälpen har man fixat till ett tusental bössor, som nu är på väg ut i landet. I år är ju temat att samla in pengar för kampen mot hiv.

– Jag hoppas vi kommer upp i samma summa som förra året. Men det viktiga är att få igång engagemanget. Att de 180 000 initiativen förra året blir 200 000 i år, säger Per Byman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".