Märta Thisner. Foto: Olivia Berntsson/SR
Märta Thisner. Foto: Olivia Berntsson/SR
Veckans torsdagsgäst

Märta har fotat nästan alla svenska artister du lyssnar på

"Var inte helt självklart hur jag skulle lyckas leva på mitt fotande"
13 min

Lorentz, Linda Pira och Beatrice Eli är bara några av artisterna som passerat Märta Thisners kamera. Men att bli fotografen alla vill jobba med krävde hårt arbete. 

– Mina släktingar hade ett eget mörkrum och höll på en del med fotografering. Men jag minns inte när jag bestämde mig för att bli fotograf, kanske någonstans i tidiga tonåren när jag insåg att jag ville hålla på med något kreativt. När jag konfirmerade mig fick jag en fotobok av min faster och det gjorde mycket för mig, för det var en bok som visade bilder från en ganska enkel miljö men som ändå var väldigt bra. Det kändes inspirerande och blev nog som någon form av start.

"Fanns en stress att försöka tjäna pengar på mitt intresse"

Märta byggde ett eget mörkrum i sin brors gamla pojkrum och utrustningen fick hon låna ihop av släktingar. Men det blev inte så användbart som hon hoppats så efter en tid flyttade hon utomlands för att plugga på fotoskolor istället. Men trots den ständiga fokusen på att fota har hon aldrig tröttnat.

– Kärleken för bilder har alltid varit lika stark och känts självklar. Men det har så klart också varit tufft många gånger att få ihop mitt intresse med något form av lönsamhet, hur skulle jag kunna leva på det här liksom? Men jag har haft min familj med mig som hela tiden stöttat. Fast helst hade mina föräldrar nog sett att jag tog över jordbruket. Men det där livet var inte för mig, det är ett hårt och väldigt styrt arbete som inte riktigt lockade mig.  

"När ett band ville fotas så fanns ju jag"

Nästan varje gång en svensk artist är med på bild i olika sammanhang står det Märta Thisner i bildtexten. Och enligt Märta själv handlar det om kontakter och vänner.

– Jag har alltid fotat band och artister. Det började med att många jag kände när jag var yngre spelade i band och när det behövdes en fotograf så fanns jag liksom. Och på den vägen är det, jag har fått kontakt med fler band och artister. För mig passar just artister bra för jag har inte så bra fantasi, jag kan liksom inte ställa folk i en studio och hittar på vad som ska hända. Artister har redan en kreativitet igång och den fångar jag. Men även om jag fotat många nu så är det fortfarande nervöst varje gång någon ska fotas, det är ju ett möte med någon man inte känner där man också ska leverera. 

 Märtas 3 tips för dig som drömmer om att jobba som fotograf:

  1. Fota jättejättemycket!
  2. Hitta ditt område och nisch. Gillar du bilar så fota det och bli bilfotograf. Gillar du sport så fota sport och bli sportfotograf. 
  3. Ge inte upp. Det är en tuff bransch men det är bara att köra på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".