Foto: Printscreen Musikhjälpen
Foto: Printscreen Musikhjälpen

Cannabisgruppen om #mh14-insamlingen: "Det är ingen kupp"

Gruppen Avkriminalisera cannabis leder insamlingen till Musikhjälpen 2014. Nu svarar de på kritiken om att använda insamlingen för att pusha sin egen agenda.

Måndagen den 8 december startar Musikhjälpen 2014, som i år samlar in pengar till kampen mot hiv och aids. Den insamling som hittills dragit in mest pengar heter Avkriminalisera cannabis.

Bakom insamlingen finns en sluten Facebookgrupp med samma namn. I gruppen finns kommentarer om att insamlingen handlar om att få uppmärksamhet, men så är det inte, säger gruppens administratör Wally Johnson:

– Vi har inte haft någon intention att kuppa något. Vi vill skänka pengar som alla andra och vi har valt att göra det i ett ämne som angår oss. Vad är det som är så farligt med det? Vi säger inte rök cannabis, vi säger avkriminalisera cannabis.

Men i er Facebookgrupp finns det ett inlägg som säger att kommunikationsplanen är exponering, att alla ska förstå att ni existerar och vad ni vill. Är syftet att stödja Musikhjälpen då?
– Det där citatet vet jag inte vem det är som har sagt, jag tror inte att det är någon i ledningen. Vi är ju 18 000 medlemmar. Exponeringen som nu har kommit är bara ett plus. Men poängen är fortfarande att vi vill skänka pengar.

Så du håller inte med om att det finns ett syfte att bara få exponering?
– Det är klart att det finns ett indirekt syfte, men huvudsyftet är att vi vill skänka pengar.

Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman, som ansvarar för insamlingarna till Musikhjälpen, har sagt att han tycker att det är tråkigt att någon använder Musikhjälpen som en möjlighet till att pusha sin egen agenda. Men Wally Johnson håller inte med:

– Jag tycker att han ska vara glad att han får pengar. Jag förstår inte vad som är så trist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".