Filippinerna förbereder sig på tyfonen Hagupit. Foto: TT
Filippinerna förbereder sig på tyfonen Hagupit. Foto: TT
PATRIK NILSSON, UTRIKESDEPARTEMENTET:

"Res till Filippinerna på egen risk"

Tyfon på väg mot Filippinerna
1:16 min

Den kraftiga tyfonen Hagupit är på väg mot Filippinerna och väntas slå till i helgen. Patrik Nilsson på Utrikesdepartementet tipsar om vad man ska tänka på innan man reser dit.

Just nu är tyfonen Hagupit påväg mot Filippinerna. Den väntas slå till mot landets östkust under helgen. Är du på väg till Filippinerna den närmsta tiden gäller det att hålla koll på utvecklingen.

– Ansvaret är alltid den enskilde resenärens. Mitt råd är att du som är påväg dit håller koll i media på vad som händer, säger Patrik Nilsson på Utrikesdepartementet.

– Blir det en katastrofsituation i det område man planerat att resa till, bör man fundera på om man verkligen ska åka just dit. På måndag borde vi veta mer om påverkan efter tyfonen, fortsätter han.

Att tänka på innan du reser till Filippinerna

Patrik Nilsson rekommenderar också att man kollar upp sin försäkring innan man reser.

– Vad gäller om det händer något när du reser till ett land där det är, eller precis har varit, en större naturkatastrof, det är viktigt att veta, förklarar Patrik Nilsson.

Just nu verkar det som att tyfonen Hagupit kommer att minska i styrka ju närmare land den kommer. I en skala på fem, så har den i dagsläget en fyra och kommer troligtvis sänkas till en trea eller tvåa när den når land. Men exakt vart tyfonen kommer att slå till och vilka skador det blir går inte att säga i nuläget.

För närmare exakt ett år sedan svepte tyfonen Haiyan in över samma område som man väntar att tyfonen Hagupit nu ska göra. Då blev förödelsen katastrofal, över 7000 människor dog och nu väntas alltså en ny tyfon i ett hårt drabbat område som inte hunnit läka sedan den förra tyfonen.

Tips från Utrikesdepartementet

Vad gör jag om jag är i Filippinerna just nu?

- Följ vad lokala myndigheter säger, ska ni evakueras så följ instruktionerna.
- Följ noga vad lokala och internationella media rapporterar.
- Håll kontakten med dina anhöriga i Sverige så att alla vet att du är okej.

Vad gör jag om jag är påväg till Filippinerna den närmsta tiden?

- Du reser alltid på egen risk, så gör en bedömning om du känner att du vill åka trots att du vet om att det finns risker.
- Kolla, innan du reser, med ditt försäkringsbolag vad du har för skydd på din resa.
- Gå in på Svenska Ambassadens hemsida för aktuell information om status i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".