Lisa Ajax. Foto: Jonas Ekströmer / TT.
1 av 2
Lisa Ajax, 16, är finalist i Idol 2014. Foto: Jonas Ekströmer / TT.
Mollie Lindén. Foto: Jonas Ekströmer/TT
2 av 2
Mollie Lindén, 17, tävlar mot Lisa Ajax. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lisa Ajax kan bli Idols yngsta vinnare någonsin

1:32 min

Lisa Ajax och Mollie Lindén är finalisterna som tagit sig ända till Globen. Ikväll gör de upp om vem som blir vinnare av Idol 2014.

I år firar Idol tioårsjubileum och många kommer bänka sig för att se den glittrande finalen. Två som ska titta är Miriam Ohlsson och Ali Jabbar.

– Nu är det ju finalen, det är ju då det avgör. Då måste man kolla tycker jag, säger Miram Ohlsson, som vill att Mollie Lindén, ska vinna.

– Jag tror faktiskt det är Lisa, jag har följt det från början och man märker verkligen att hon jobbar, säger Ali Jabbar.

Ett krossat hjärta och en gitarr

Finalisterna Lisa Ajax, 16, och Mollie Lindén, 17, har repat hela veckan inför kvällens stora final. De kommer sjunga tre låtar var; en som de valt själva, en som tittarna fått rösta fram och årets vinnarlåt.

Under kvällen kommer också One Direction att uppträda.

För 18-åriga Mollie Lindén började äventyret på audition i Göteborg, dit hon kom med ett krossat hjärta och en gitarr.

– Alltså jag har ju lärt mig så otroligt mycket. Det har ju varit en resa som inte många får. Jag är jättetacksam i alla fall, berättar hon.

Lisa känner sig stor på Globens scen

Om 16-åriga Lisa Ajax vinner finalen blir hon den yngsta vinnaren av Idol någonsin. Den yngsta vinnaren hittills är Agnes Carlsson som var 17 när hon vann 2005.

Och Lisa Ajax ser storheten i att få sjunga i Globen.

– Det kommer ju vara fullt med människor. Det finns inte en enda stol som är ledig, så man känner sig liten. Men sen när man ställer sig på scenen, den är så himla stor, så man känner sig ändå lite större när man ställer sig där, säger hon.

Många framgångsrika tvåor

Den som vinner Idol 2014 får ett skivkontrakt. Men under Idols tioåriga historia har många tvåor varit de som fått riktiga raketkarriärer efter programmet, till exempel Darin, Robin Stjernberg och Amanda Jenssen.

Men både Lisa Ajax och Mollie Lindén hoppas på att vinna.

– Alla vill ju vinna, säger Lisa Ajax tvärsäkert.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista