Ett amerikanskt militär jetplan under en av Natos flygvapenövningar på Siauliai flygbas cirka 230 km öster om huvudstaden Vilnius, Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis / AP Photo / TT.
Ett amerikanskt militär jetplan under en av Natos flygvapenövningar på Siauliai flygbas cirka 230 km öster om huvudstaden Vilnius, Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis / AP Photo / TT.

Officer: "Sverige har ett närmre samarbete med NATO än vad allmänheten vet om"

Reservofficeren Sigrid Aliki om Sveriges samarbete med Nato
5:54 min

Reservofficeren Sigrid Aliki har jobbat för Nato och menar Sverige "bakom kulisserna" jobbar för att skapa en närmre relation med Nato än vad man berättar utåt.  

I en artikel av det kommande numret av tidskriften Bang menar reservofficeren och juridikstudenten Sigrid Aliki att Sverige i det dolda arbetar för ett närmare samarbete med Nato. I Bang publiceras också ett internt PM från Sveriges delegation vid Nato i Bryssel från augusti i år. Där kan man att läsa att arbetet för att göra Sverige till en avancerad partner är något ”som vi bakom kulisserna, med stöd av Norge och USA, aktivt verkat för.” I PM:et beskrivs att Sveriges samarbete med Nato har gått från att vara "'nice to have' till  'need to have'."

– Frågan är varför det här samarbetet sker, det är en viktig fråga att ställa sig. Bland Sveriges befolkning så finns det en negativ inställning till att gå med i Nato, men uppenbarligen finns det ett politiskt intresse.

Sigrid Aliki har jobbat med genusfrågor inom försvaret och varit med i insatser tillsammans med Nato-styrkor, bland annat i Kosovos huvudstad Pristina. Väl på plats hade hennes uniform en Sverige-flagga på ena armen och Nato-flagga på den andra. Trots att Sverige officiellt inte är medlemmar.

– Jag blev förvånad att vi svenskar behandlades precis om de andra Nato-soldaterna, både i hur vi blev bemötta och vilken information vi fick tillgång till. Det är därför jag skrev artikeln i Bang, vi måste börja prata om hur Sveriges relation till Nato ser ut.

En annan del i Sveriges samarbete med Nato handlar om Natos utbildningscentrum för genus frågor, som ligger utanför Stockholm.

– Det är en slags skola som från början var en nordiskt projekt som gick ut på att integrera genusperspektiv i militära operationer. Detta utvidgades förra året och blev en Nato skola. Det är inte en slump att det har blivit så. Både Nato och svenska politiker har drivit på det här eftersom Sverige har ett rykte som fredsnation och världsledande inom jämställdhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".