Sexårig dotter med sin aidssjuka mamma i bakgrunden. Mamman är 20 år. Bild: Mikkel Østergaard/TT
1 av 2
Sexårig dotter med sin aidssjuka mamma i bakgrunden. Mamman är 20 år. Bild: Mikkel Østergaard/TT
Utbildningsradions dokumentär om hur det är att leva som hiv-positiv. Foto: Skärmdump UR
2 av 2
Utbildningsradions dokumentär om hur det är att leva som hiv-positiv. Foto: Skärmdump UR

Unga kvinnor i södra Afrika är de som smittas mest av hiv

"Om han skulle se mig hosta skulle han tro att jag håller på att dö"
1:14 min

Ikväll drar Musikhjälpen igång och i år går inslamlingen till att stoppa spridningen av hiv. Unga kvinnor i Afrika söder om Sahara är de som är mest utsatta för smittan idag.

– När du ser bra ut mår du bra, säger hiv-positiva Zandile som bor i Johannesburg i Sydafrika.

Zandile är en av de medverkande i Utbildningsradions dokumentär om hur det är att leva med hiv idag. Hon står framför badrumsspegeln i sin lägenhet och målar ögonbrynen. Hon säger att om hon känner sig vacker fungerar hennes immunförsvar bättre.

Vill inte oroa sonen

Zandile har varit öppen med att hon är hiv-positiv i fem år. Men sonen Lousso vet fortfarande ingenting.

– Jag vill inte att han ska bekymra sig för min hälsa. Om han skulle se mig hosta skulle han tro att jag håller på att dö, säger Zandile.

Pengarna behövs

Som ung sydafrikansk kvinna tillhör Zandile den grupp som smittas allra mest. Trots att färre smittas nu än i mitten 2000-talet och fler får tillgång till bromsmediciner är hiv-smittan inte under kontroll. Antalet nysmittade i Södra Afrika är högt, enligt FN-organet UNAIDS.

– Vi har gjort så att folk kan överleva med hiv, men vi har inte fått stopp på smittspridningen. Och unga kvinnor är särskilt utsatta, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör i Global Hälsa.

Han reste själv runt i Sydafrika, Botswana och Zimbabwe i början av året.

Förra året samlade Musikhjälpen in 28 miljoner. Oavsett vad summan blir i år behövs pengarna till att bekämpa spridningen av hiv i Afrika.

– Det finns många partner att jobba med, där de här pengarna skulle vara mycket, mycket välkomna. Det behövs satsningar på sexualundervisning i skolan och även aktiviteter efter skolan där killar och tjejer kan diskutera sexualitet, könsroller och få utbildning, säger Anders Nordström.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".