Statsvetaren Anders Hellström
Anders Hellström är statsvetare. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

"Folk visar att de tycker eller inte tycker som Sverigedemokraterna"

Allt fler engagerar sig politiskt
1:12 min

Är du trött på politik efter supervalåret? Många känner ett sug efter att engagera sig och nu strömmar tusentals nya medlemmar till partierna inför nyvalet.

Socialdemokraterna har fått över tusen nya medlemmar på riksnivå och Centerpartiet som stått på samma antal medlemmar sen 2006 ser också en liten boom sen i onsdags och har fått över 200 nya medlemmar. Moderaterna har fått 700 nya medlemmar. Statsvetaren Anders Hellström är inte förvånad.

– Såklart att alla valrörelser skapar engagemang också, det markerar din ståndpunkt på ett tydligare sätt, säger Anders Hellström.

För eller mot Sverigedemokraterna

De som har huvudrollen i nyvalskarusellen är Sverigedemokraterna. De har också fått flera nya medlemmar sedan i onsdags när de fällde de rödgrönas budget. I lördags nådde de för första gången 15 000 nya medlemmar.

– Jag kan tänka mig att det får den effekten eftersom vi lever ett polariserat land och därför är det väldigt många som får blodad tand och man vill visa att man tycker minsann som Sverigedemokraterna eller man tycker minsann inte som Sverigedemokraterna, säger Anders Hellström.

Kan avgöra valet

Enligt Anders Hellström kan det vara helt avgörande för valresultatet om ett parti får många nya medlemmar.

– Om partiet kan peka på att de har fått många nya medlemmar så hjälper det till i mobiliseringen och det kan ge potentiellt ge en positiv skjuts i opinionen. Så om ett parti lyckas rekrytera många nya medlemmar så är det klart att det är positivt för valresultatet för partiet, avslutar Anders Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".