Ser ut genom ett fängelsefönster
CIA:s förhörsmetoder släpps i rapport. Foto: Andrey. CcBy. Flickr.http://bit.ly/1nbvnGr

Sexuellt hot med kvastskaft i CIA:s förhör

Skendränkning, skenavrättningar och hot är några av de metoder som amerikanska CIA har använt sig när de förhört misstänkta terrorister. Nu kommer skarp kritik.

Kritiken mot vilka metoder som amerikanska säkerhetstjänsten CIA använder när de ska jaga terrorister är hård idag. Metoderna avslöjas i en ny rapport.

– Det är tydliga exempel på tortyr. Det är otroligt allvarligt, säger Madelaine Seidlitz som är folkrättslig expert på Amnesty.

På 500 sidor tar rapporten upp ungefär 100 fall. Ett handlar om en fånge som blivit hotad med en påslagen elborr.

Ett annat fall handlar om en fånge som blivit hotad sexuellt med ett kvastskaft. De här metoderna användes av CIA mellan 2001 och 2009 när de jagade ansvariga för 11 septemberattentaten.

"CIA kommer skydda sina egna"

– Personer som har blivit utsatta för tortyr ska få upprättelse och de som har utsatt någon ska få stå till svars för det. Förhoppningsvis är den här rapporten ett steg på vägen, tycker Madelaine Seidlitz.

Statsvetaren Björn Ottosson som forskar om amerikansk utrikespolitik och internationella relationer tror dock inte att de som blivit utsatta för det här kommer få någon kompensation eller att CIA-personal kommer att bli åtalade.

– Jag tror inte att CIA vill offra de här människorna utan de kommer nog att skydda de som har gjort det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".