Barbie som it-proffs. Foto: Barbie.com
Barn som inte ens fyllt sex år vill se ut som Barbie. Foto: Barbie.com

Sexåringar räknar kalorier och fyraåringar vill se ut som Barbie

Forskare säger att barn som är tre till fyra år gamla är redan medvetna om sitt utseende och lever med inställningen att om du är vacker så blir du lycklig.

Detta visar forskning som tagits upp på konferensen "Appearance Matters" i veckan.

– Forskning visar att barn som bara är fyra till fem år gamla är medvetna om hur de ser ut. När barn är fem till sex år gamla börjar vissa räkna kalorier eller är medvetna om vad kalorier är, säger Martin Persson som är doktor i medicinsk vetenskap och med på konferensen.

Sociala medier stor orsak

Martin Persson tror att en av anledningarna till att allt yngre är missnöjda med sitt utseende och den egna kroppen är sociala medier.

– Sociala medier bidrar. Där ser man ibland exempel på unga som lägger ut bilder och frågar "Är jag ful eller?" och kommentarerna är inte alltid jättesnälla, säger han och fortsätter:

– Men det handlar också om vilka attityder barnen får av samhället, kamrater och inte minst föräldrarna. Därför måste vi prata med föräldrar om hur de ska prata med sina barn hemma om sånt här.

"Jag vill se ut som Barbie"

Martin Persson och andra forskare kallar hetsen som sprider sig allt längre ner i åldrarna för ett folkhälsoproblem.

– Unga tjejer börjar röka för att kontrollera aptiten och killar tränar enbart för att bygga muskler och inte för att det är hälsosamt. Det finns exempel på barn som är omkring fyra, fem år gamla som har sagt "jag vill se ut som Barbie".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".