Kondomer med text. Foto: Ligga med P3
Många använder inte kondom trots att de vill. Foto: Ligga med P3

Forskare om kondomanvändning: "Vi måste stärka killars självkänsla"

"Jag har fått säga till att jag inte vill ha oskyddat sex"
1:13 min

Hur viktigt är det för dig att ha kondom när du har sex?

Många tror att de ska använda kondom men när det väl gäller så gör de inte det i alla fall. Detta visar en ny studie från Stockholms Universitet.

Och varför vi är dåliga på att använda kondom tror doktoranden Veronika Fridlund ofta beror på komplex kring kondomanvändning.

"Den med störst vilja vinner"

– Det är inte ett individuellt beslut att använda kondom. Om personerna i det sexuella mötet har olika viljor angående kondomanvändningen så sker det en förhandling där den som har störst vilja vinner. Beslutet påverkas också av maktbalansen mellan personerna, säger Veronika Fridlund. 

Enligt studien så är det oftast tjejer som vill använda kondom och att det är killarna som inte vill. Fridlund tror att för att ändra på detta så måste vi stärka männens självkänsla.

– Vi måste börja i en tidig ålder med att stärka mäns självkänsla. Vilket innefattar att lära dem att ta ansvar, både för sig själva och för andra individer. Det är svårt att bry sig om andra om man inte bryr sig om sig själv, säger hon.

Mycket sex mer kondom

De som har en mer avslappnad syn på sex med kanske fler partners eller öppna förhållanden använder kondom oftare än de som har en mer romantisk syn på sex. 

– De otraditionella väljer helt enkelt att avstå att ha sex eller väljer en annan typ av sex om en kondom inte finns tillgänglig. De med traditionell syn väljer ofta att ha vaginalsex i alla fall. Detta är dock något som behöver undersökas mer, säger Veronika Fridlund och fortsätter:

– Vi behöver ge människor strategier för hur de ska hantera situationen om de till exempel inte har en kondom tillgänglig eller om de har druckit alkohol. Det kan exempelvis röra sig om att försöka vidga sexbegreppet till att inkludera andra sexuella praktiker än penetrationssex.

 

Fråga

Studien:


Kondom är det mest effektiva preventivmedlet för att minska risken att smittas av sexuellt överförda infektioner (STI) och HIV.

Doktoranden Veronika Fridlund vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet har i sin avhandling undersökt ungas kondomanvändning och studerat vilka skäl det finns till kondomanvändning och utebliven kondomanvändning.

I studierna fick deltagarna svara på frågor om sina sexuella partners som de haft under de senaste 12 månaderna.

Det visade sig att majoriteten hade haft vaginalsex (99 procent) och oralsex (90 procent) medan 42 procent hade haft analsex.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".