Foto: SVT
Kodjo, Linnea och Petter kramades länge efter det känslosamma talet. Foto: SVT

Utrikesministern om Linnea Henrikssons tal: "Vi måste göra någonting"

"Bra att vi väcker de här känslorna"
1:54 min

Linnea Henriksson höll i onsdags ett tal i Musikhjälpen som rörde många till tårar. Nu kommenterar utrikesministern talet.

Från Sierre Leone, Bosnien, Liberia får vi berättelser av kvinnor som blivit våldtagna i  krig. Under konflikten i Kongo uppskattades att 50 kvinnor blev våldtagna - varje timme.

Igår grät många tillsammans med Linnea Henriksson när hon höll ett brandtal till utsatta kvinnor världen över.

– Det är väldigt bra att vi kan engagera människor på det här sättet och att det väcker de här känslorna. Sedan måste man flytta från det till att göra någonting, säger utrikesminister Margot Wallström om talet.

"Jag har hört berättelser jag aldrig glömmer"

Under några år jobbade Margot Wallström för FN med frågor som handlar om just sexuellt våld i samband med krig. Hon har själv träffat flera kvinnor som blivit utsatta.

– Det är sånt som du aldrig glömmer, det är berättelser som är svåra att ta in. Man kan bara säga, "jag ska försöka förstå vad du gått igenom".

Hon menar att det görs en hel del från bland annat FN för att de ansvariga ska bli dömda. Men att det går att göra mer.

Vad kan göras, mer konkret?

– Ge stöd till lokala kvinnoorganisationer, ge hjälp till länder som bygger upp rättssystemet och se till att det finns poliser, avslutar utrikesministern.

Se hela talet här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".