Bild på Lucia.
Lucia firas på flera håll i landet. Men varför? Foto: Arne Hyckenberg

Lucia blir inte bara firad för att det är mysigt - här är snabb historia

Visste du att vi i Sverige är ganska ensamma om att fira Lucia? Här kommer förklaringen till varför.

Medeltiden

Före jul är det fasta och under medeltiden började fastan den 14 december. Eftersom att man inte skulle få äta eller supa särskilt mycket under fastan så hade man en riktigt stor fest där allt sånt där var tillåtet den 13 december.

Och det är ju, som bekant, den dagen vi använder till att fira Lucia på i dag. Så där i från kommer själva högtidsstämningen kring dagen.

1600- och 1700-tal

Då började vi klä ut oss till Lucia. Varför valde vi just henne då? Jo.

Lucia var en martyr och ses i dag som ett helgon av den romerska mässan. Hon har hyllats den 13 december ända sedan sin död. Så alltså slogs det svenska firandet inför fastan samman med traditionen att hylla Lucia.

Studenter i städer som Lund och Uppsala tog traditionen till sig och fortsatte med diverse lusseupptåg som gick mot det firande vi har i dag.

Det moderna firandet

Det första offentliga Luciafirandet anordnades av Stockholms Dagblad 1927. Lokalpress, svenska delar av Finland och diverse skolor tyckte snabbt att idéen verkade rolig och hoppade på tågandet.

Eftersom att det var en tid för då show, välgörenhet och skönhetstävlingar så var Lucia ett populärt inslag i det traditionella julfirandet för många.

Källa: NE.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".