Dusan Marinkovic vet fortfarande inte om han finns med i romregistret. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Dusan Marinkovic vet fortfarande inte om han finns med i romregistret. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Polisen har register över demonstranter och troende

"Tänk om romregistret aldrig hade avslöjats"
1:02 min

Efter att det uppmärksammade romregistret avslöjades har Säkerhets- och integritetskyddsnämnden granskat Sveriges polismyndigheter och hittat flera olagliga register.

Nu visar det sig att polisen i Västra Götaland och Östergötland också har register med känsliga uppgifter om människor.

Polisen i Västra Götaland blir nu anmälda till åklagare efter att det visat sig att de har registrerat människor på ett kränkande sätt. Bland annat finns en person med som konverterat till islam, utan att hen ens var misstänkt för något brott. Folk som demonstrerat för asylsökandes rätt har också blivit registrerade.

Först kom romregistret

Allt började i september förra året när Dagens Nyheter avslöjade att Skånepolisen registrerat 5 000 romer, varav 1 000 var barn.

– Mappen hette "Kringresande". Jag menar, när fan var det romer reste sig? 100 år sen kanske, säger 17-åriga Dusan Marinkovic från Malmö som själv är rom.

"Handlar om systematisk rasism"

När romregistret avslöjades försökte Dusan Marinkovic flera gånger kontakta polisen för att se om han fanns med i registret, men utan svar.  Många av hans kompisar fick däremot brev om att de var registrerade.

– De blev glada att få extrapengar till sommaren, men i diskussioner hade vi alltid i baktanken att "shit, tänk om det här aldrig hade avslöjats. Kanske alla romer hade blivit registrerade till slut, säger Dusan Marinkovic.

Han tycker att det inte gjorts tillräckligt efter att romregistret avslöjades.

– Det handlar om så mycket mer än ett register. Det handlar om en systematisk rasism mot romer, säger han.

Kan finnas fler register

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kommer att fortsätta granska polismyndigheter i landet eftersom de misstänker att det kan finnas fler liknande olagliga register. Dusan Marinkovic känner att polisen har misslyckats med att ta ansvar och att arbeta brottsförebyggande.

– Polisen har misslyckats med att vara förebilder, för att dom.. Man ser inte upp till polisen nu längre. Varför skulle man? De ska bekämpa brott och bygga broar. Men man bekämpar inte brott genom att begå dem själv, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".