Sverige innebandy. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

VM-guld i innebandy - men varför pratas det så lite om sporten Sverige är så bra på?

"Vi har bara funnits som förbund i ungefär 30 år"
6:19 min

Trots att de svenska landslagen plockat hem 14 VM-guld saknar innebandy fortfarande storpublik. 

– I går var en fantastisk dag och det känns helt otroligt. Det var en tuff finalmatch men när segermålet kom lyfte nästan taket alltså, vilken otrolig stämning. Det här är ju det 14:e VM-guldet vi plockar hem där herrarna vunnit 8 gånger och damerna 6 gånger, säger Göran Harnesk som är generalsekreterare för Svenska innebandyförbundet.

Men trots den stora framgången är sporten inte lika stor som till exempel fotboll och hockey. Och det tror Göran Harnesk bland annat förklaras av en konservativ sportjournalistik.

– Vi är ju en ganska ung sport och har bara funnits som förbund i ungefär 30 år. Det tillsammans med hur det historiskt sett ut i sportjournalistiken där fotboll och hockey nästan alltid är störst gör att vi ligger lite efter liksom. Men nu jobbar vi hårt på att synas och höras mer så förhoppningsvis ger det snart effekt.

Viktigt med jämställdhet

Göran Harnesk berättar att innebandy är en av de mer jämställda sporterna där dam- och herrlagen ses som lika viktiga.

– Vi gör ingen skillnaden på vem som vinner turneringar utan kör samma premie på ett VM-guld oavsett om det är damerna eller herrarna som plockar hem medaljen. Det gäller också vår syn på våra aktiva ungdomar där vi satsar stort på jämställdhet och forskning för att kunna ta fram framgångsrika lag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".