Kärrtorpsbråket filmades med många kameramobiler. Foto Hampus Andersson/TT
Kärrtorpsbråket filmades med många kameramobiler. Foto Hampus Andersson/TT

Zandra minns kaoset i Kärrtorp ett år efter nazistattacken

"Många fler har nog valt att engagera sig efter attacken"
6:50 min

Ikväll samlas många av de som var med vid nazistattacken  i Kärrtorp för att se tillbaka på vad som egentligen hände den där våldsamma eftermiddagen i december. 

– Allt började ju med att vi, ett gäng boende i området, ville manifestera mot en grupp nazister som försökte ta plats i vårt område. Men plötsligt under manifestation blev vi attackerade av beväpnade nazister. Och de var på alla, barn som gamla.

Zandra säger att händelsen i Kärrtorp i efterhand har lett till ett större engagemang mot främlingsfientlighet eftersom många då såg vad som egentligen höll på att hända i Sverige.

– Om det finns något positivt att hitta i den här händelsen så är det nog att fler har valt att engagera sig. Många har sett vad det här är för grupper och vad de är kapabla att göra. Men jag tror inte att vi i Kärrtorp är mer rädda för nazister än någon annan i Sverige, vi ser snarare en stolthet i att nu kunna fortsätta jobba mot nazismen. I dag känns det bra att folk nu fått se sanningen, att det inte var ett bråk mellan höger- och vänsterextrema utan en attack från nazister.

Ikväll anordnas en manifestation på torget i Kärrtorp och den hålls mellan 18-20.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".