Foto: Fredrik Sandberg/TT
Gruppen har omkring 3 000 medlemmar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nazist skrämmer iväg tiggare - filmade och publicerade på Facebook

"Det är fruktansvärt obehagligt att se"
1:27 min

I en sluten grupp på Facebook finns filmer där tiggare i Göteborg skräms iväg av en nazist. Det avslöjar P3-programmet Verkligheten.

– Romani? You understand? Fuck you, fuck off! Go away, så sägs det i en av filmerna där en tiggare skräms iväg.

"Tillsammans ska vi få bort dem. Rensa gatorna," skriver han som filmar när han lägger upp filmen i gruppen där han i ytterligare sju fall kör iväg de som tigger i Göteborg.

"Obehagligt att se"

– Det var det jävligaste. Det är fruktansvärt obehagligt, säger Ulrika Falk på Göteborgs räddningsmission som hjälper romska migranter från Rumänien när hon får se filmerna.

– Man ser ju också hur rädd han blir den killen. Osäker på situationen. Han har ingen hjälp att hämta. Det är obehagligt att se, säger hon.

Tusentals medlemmar

Runt 3 000 svenskar är medlemmar i gruppen och polisen menar att agerandet är brottsligt.

– Det är ju uppenbart att han inte har rätt att be nån annan medborgare som har rätt att vara i Sverige att flytta på sig, säger polisinspektör Göran Stanton som är utredare på polisens hatbrottsgrupp.

Mannen som filmar, fotar och kör iväg romska tiggare är tidigare dömd för flera våldsbrott och har suttit i fängelse. Han har ingått i en våldsam nazistisk grupp i Göteborg. Nu är han administratör i den slutna facebookgruppen som heter "nej till tiggare i Sverige".

"Det är tillåtet att snorloska på dem"

I gruppen skriver flera medlemmar att de spottar på dem som tigger, att de askar sina cigaretter på dem.

– Det är faktiskt tillåtet att lägga en snorloska på dem när man passerar, smutsiga äckliga parasiter, skriver en medlem i gruppen.

Men enligt polisen är det inte alls tillåtet.

– Det är ofredande att spotta på någon och att kalla romer för kackerlackor och smuts i samband med misstänkta brott som misshandel och olaga hot kan ge straffskärpning eftersom brottet då kan ses som ett hatbrott, säger polisinspektör Göran Stanton.

Lyssna på Verkligheten i P3 klockan 18.00 ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".