Kvinnoregistret. Reportrarna Bo Göran Bodin och Alexander Gagliano. Foto: Pablo Dalence / Sveriges Radio
Kvinnoregistret. Reportrarna Bo Göran Bodin och Alexander Gagliano. Foto: Pablo Dalence / Sveriges Radio

Över 2000 kvinnor har registrerats olagligt av polisen

"Det här har alltså gjorts helt utan tillstånd"
6:40 min

Gemensamt för kvinnorna i registret är att de gjort anmälningar om våld i nära relationer.

– Det här registret startades 2004 och där har man skrivit uppgifter om kvinnor som då anmält misshandel, förföljelse eller annan typ av hot och våldsbrott. Polismännen ska i registret ha skrivit egna tankar och reflektioner om kvinnorna, att de då är ”möjligen förståndshandikappad eller paranoida” eller. De poliser som arbetar i gruppen som fört register menar att de fått tillstånd. Men det enda tillstånd de fått är att skriva om de män som förekommer i anmälningarna. Inte kvinnorna, säger Alexander Galgiano som är en av reportrarna bakom avslöjandet.

Alexander berättar att flera kvinnor hört av sig till honom efter avslöjandet för att höra om de möjligen finns med i registret.

– Men jag har ju inte tillgång till registret så tyvärr kan jag inte svara på det. Mitt tips för den som undrar är att själv kontakta polisens växel på 114 14 och be att få prata med någon som har hand om registret.

Klicka här för att komma till Ekots avslöjande om #kvinnoregistret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".