Saleem Javed, människorättsaktivist och journalist från Pakistan. Foto: SR
Saleem Javed, människorättsaktivist och journalist från Pakistan. Foto: SR

"De sprang in under pågående tenta och sköt ihjäl 126 barn"

Saleem Javed: Samma grupp som försökte döda Malala Yousafzai
8:22 min

Pakistanska talibaner attackerade i morse en skola i Pakistan och människorättsaktivisten Saleem Javed berättar att det här skedde i ett annars relativt tryggt område.

– Det här hände i ett område där pakistanska styrkor fram tills idag haft bra kontroll. Men nu är det ju tydligt att de pakistanska talibanerna kan ta sig in i annars trygga områden. Det finns ju flera olika grupper i området, men det här dådet har utförts av den pakistanska talibanrörelsen (TTP) och det är samma organisation som försökte döda nobelpristagaren Malala Yousafzai.

Massakern skedde vid lunchtid, pakistansk tid, när fem män sprang in i en skolsal mitt under pågående tenta och sköt där ihjäl 126 av de 500 barnen som fanns i skolan. Pakistanska styrkor tog sig snabbt till platsen men eftersom ingen visste om männen i skolan hade bomber med sig tog ingripandet längre tid än väntat. De fem männen har nu dödats av polisen.

Talesperson för talibaneran pratar om hämndaktion

Saleem menar att talibanerna i Pakistan ofta använder sig av skoningslösa metoder och att de den här gången ska ha motiverat massakerna med att de vill hämnas mord på deras egna familjer.

– En talesperson från TTP säger att det här är en hämndaktion mot den pakistanska militären och menar då att talibanernas barn har mördats av pakistanska styrkor. Men det stämmer ju inte, talibanerna har sina familjer på andra platser än där de strider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".