Zwarte Piet, Svarte Petter, vid Sinterklaasfirande i Nederländerna 2013. Foto: Peter Dejong/TT
Zwarte Piet, Svarte Petter, vid Sinterklaasfirande i Nederländerna 2013. Foto: Peter Dejong/TT

Kritiserade tradition med blackface - fick hundratals hot

"De är riktade mot mig men också mot alla andra som vill diskutera afrofobi"
1:05 min

EU-parlamentarikern Malin Björk får höra att hon "är en sån som skapar Breivik" efter att ha kritiserat Nederländernas jultradition Svarte Petter.

Efter att EU-parlamentarikern Malin Björk (V) skickade ut en inbjudan till en diskussion om traditionen med Svarte Petter, "Zwarte Piet", har hon fått ta emot hundratals hot. 

– Det har varit både på Facebook, Twitter och via mejl, berättar Malin Björk.

Rasism enligt många

Traditionen är mycket omdebatterad och så sent som för några veckor sedan greps flera personer av nederländsk polis när dom demonstrerade mot traditionen i samband med en julmarknad. 

Under tisdagen så har det hållits en debatt om Svarte Petter och hur vida traditionen är rasistisk eller inte. Den var inför den som hoten mot Malin Björk strömmade in. 

Allt ifrån könsord till att hon inte vet vad hon ger sig in på och att det är sådana personer som hon som skapar Breivik, är vad hon har fått ta emot.

– Det känns ju inte bra att ta emot alla hot. De är personliga, hatfyllda och hotfulla, säger Malin Björk och lägger till:

– De är riktade mot mig men också mot alla andra som vill diskutera afrofobi.

Polisen och säkerhet

Malin Björck tycker att det är viktigt lyfta frågan, även om hon inte trodde att det skulle bli sådana här reaktioner.

Än så länge har hoten inte blivit polisanmälda utan Vänsterpartiet har varit i kontakt med Europaparlamentets säkerhetsavdelning.

En talesperson för parlamentet säger till Sveriges Radio att säkerheten kring själva diskussionen under tisdagen skärps och att väktare kommer att finnas utanför konferensrummet.

Svarte Petter:


Är en figur främst i Nederländerna men också i Belgien.

Han arbetar som en slags betjänt åt jultomten och bär enligt traditionen 1600-talskläder, har svart krullig peruk, är svartsminkad och har guldringar i öronen.

Svarte Petter har till och med en egen dag i kalendern: Sinterklaas i början av december då han delar ut presenter och godis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".