Brittiska och tyska soldater slutade skjuta för att istället spela fotboll. Foto: Wikipedia, public domain
Brittiska och tyska soldater slutade skjuta för att istället spela fotboll. Foto: Wikipedia, public domain

Hundraårsjubileum för historiens mest oväntade fotbollsmatch

Mitt under pågående världskrig slutade tyska och brittiska soldater plötsligt att strida för att istället spela boll.

– Det här hände alltså i början av första världskriget när tyska och brittiska styrkor låg i skyttegravar och sköt på varandra. Soldaterna trodde nog till en början att kriget skulle vara ganska snabbt avklarat vilket det ju inte alls var. Så i en kombination av soldaternas besvikelse och nedstämdhet över att kriget inte alls blev så kort som det först var planerat hände då detta historiska, säger Thomas Magnusson som är historiker vid Göteborgs universitet.

Thomas Magnusson berättar att soldaterna på ena sidan började sjunga på en julsång och att det andra stridande landet (vilket som var först är oklart) då svarade med en sång. Efter ett tag kröp de båda stridande parterna upp ur skyttegravarna och bjöd varandra på diverse cigarrer och dryck. De ska då också ha spelat en fotbollsmatch som nu ska spelas på nytt.

– Det här var ju inget som uppskattades av ledarna i de respektive länderna eftersom det är ett brott att umgås med fienden. Det är ju liksom hela tanken med krig att de som strider inte ska vara vänner.

Nu ska alltså den historiska händelsen uppmärksammas i den brittiska staden Aldershot där brittiska och och tyska soldater tar på sig matchtröjorna för att spela den historiska matchen en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".