En kvinna med en bunt svenska sedlar i handen. Kvinnan i bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pontus Lundahl/ TT.
En kvinna med en bunt svenska sedlar i handen. Kvinnan i bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pontus Lundahl/ TT.

Är du 1 av 10 som inte får tjänstepension?

"Kan handla om flera tusen kronor i månaden"
6:16 min

Enligt Pensionsmyndigheten gör kassa anställningsavtal att var tionde anställd i Sverige kan få en väldigt låg pension.

– Det första tecknet på att man kommer få någon pension är ju att man betalar skatt och det syns ju i det där orangea kuvertet som skickas ut. Men det finns ju också en annan pension, den som kallas tjänstepensionen och som avtalas vid en anställning. Den pensionsformen är inte lika självklar och det är inte helt ovanligt att de som jobbar via till exempel bemanning eller mindre företag inte har den. Och för den som inte får tjänstepension kan det vara någon tusenlapp per månad som uteblir. Jobbar man då i kanske 43 år utan tjänstepension så är det ju mycket pengar, säger Kristina Kamp som är pensionsekonom.

Men Kristina Kamp säger samtidigt att det inte är alla små företag eller bemanningsbolag som missat tjänstepension, men om det är så bör den som är anställd gå och prata med sin arbetsgivare.

– Det kanske kan kännas lite läskigt att prata med chefen om tjänstepensionen men mitt tips är då att gå ihop några stycken för att fråga ihop. Dessutom är det inte alla företag som har så bra koll på pensionsfrågor, så de kanske till och med uppskattar att få informationen som de dittills saknat.

"Har inte fått någon information av min arbetsgivare"

Anna Ivansson arbetar via bemanningsbolag på en restaurang och är osäker på hur hennes pensionsavtal ser ut.

– Jag vet inte alls vad jag får för pension och minns inte heller att jag fått någon information om det av min arbetsgivare. Men jag tänker faktiskt inte jättemycket på pension, det är så långt borta. Samtidigt förstår jag ju att pensionssparande är bra och nödvändigt så det är ju kanske bra att ta reda på mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".