Lunds universitet  kommer ha betydligt färre utomeurpoeiska studenter nästa år. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Lunds universitet kommer ha betydligt färre utomeurpoeiska studenter nästa år. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Sverige kan förlora relationer med andra länder

"Svenskar har sitt perspektiv på utveckling, men de har inte upplevt klimatförändringar i Bangladesh"
1:33 min

Det blir färre utomeuropeiska studenter i Sverige nästa år och det kan slå hårt mot utbildningarna. Men det kan också påverka Sverige relationer med andra länder.

Igår berättade P3 Nyheter att nästa år kommer utomeuropeiska studenter som vill plugga i Sverige inte kunna söka stipendier via Svenska Institutet, med undantag för syriska och sydafrikanska studenter.

– Att sätta Sveriges utbildningar och ungdomar på en plats i världen gör vi inte bara genom att skicka ut våra ungdomar till andra länder utan också genom att skapa internationella klassrum här hemma och för att göra det så är de internationella studenterna nödvändiga, säger Ann-katrin Bäcklund på Lunds universitet.

Internationellt perspektiv

På många utbildningar på Sveriges högskolor och universitet är just de utomeuropeiska studenterna viktiga för utbildningarna.

Orsaken är att riksdagen måste satsa mer pengar på ökat flyktingmottagande. Högskolan i Jönköping har en internationell profil och där jobbar Maria Isaksson som tycker att det är synd att stipendierna dras in.

– Det vidgar perspektivet och man får ju en ökad förståelse för hur det är att jobba med människor som kommer från andra kulturer och andra miljöer, berättar hon.

Kan påverka hela Sverige

Joynul Abedin är från Bangladesh och han pluggar just nu ett masterprogram i utvecklingsstudier på Lunds universitet.

Han förklarar att studenter från hela världen har helt olika livserfarenheter och det tillför helt avgörande perspektiv till själva utbildningen.

– När svenska studenter tänker på utveckling så har de bara sina egna perspektiv på det. Men de har inte upplevt stora klimatförändringar i Bangladesh som jag har, säger han.

Men inte bara utbildningarna riskerar att påverkas. Ann-Katrin Bäcklund tror att det kan få större konsekvenser än så.

– För Sverige som land har det negativa effekter i våra kontakter med andra länder. Och vi kommer nu få ett avbrott i den här typen av relationer till vissa länder där vi nu inte längre får stipendiater ifrån, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".