USA:s president Barack Obama och Kubas president Raul Castro. Foto: TT
USA:s president Barack Obama och Kubas president Raul Castro. Foto: TT

Därför jublar kubanerna efter Obamas besked

"Kubanerna kommer att kunna handla och resa på ett enklare sätt"
5:11 min

Det långa frostiga förhållandet mellan Kuba och USA har mjuknat efter att de två presidenterna för första gången pratat med varandra. 

– Människor här jublar eftersom det är ett slut på en lång och jobbig tradition av dåligt samarbete. Nu kommer kubanerna att kunna handla från USA och dessutom kunna resa på ett enklare sätt. Så det kommer ju förändra Kuba på flera sätt.

Mer än 50 år gammal konflikt

– Det är ju en mer än 50 år gammal konflikt som i grund och botten grundar sig i politiska, ekonomiska och militära konflikter. Det handelsembargo som funnits har ju så klart drabbat människor som bor här, de kan ju inte handla hem saker de vill ha från USA som till exempel reservdelar, böcker eller annat. Har man då en butik i Kuba och har svårt att köpa in produkter är ju det så klart ett problem, säger Sveriges radios korrespondent Lotten Collin.

De förbättrade relationerna kommer också att förändra Kuba som land eftersom de är vana att alltid se USA som en fiende och som skyllt många svårigheter på det handelsembargo som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".