More people are expected to apply for asylum in Sweden next year. Photo: Maja Suslin/TT
More people are expected to apply for asylum in Sweden next year. Photo: Maja Suslin/TT

KD vill sluta ge permanent uppehållstillstånd till flyktingar

Hör debatten mellan KD och MP här
7:47 min

Flyktingar som beviljas asyl i Sverige får i dag permanent uppehållstillstånd. Men det vill Kristdemokraterna ändra på.

Sara Skyttedal är ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).

– Det här är ett enormt nödvändigt utspel eftersom det behövs att någon tar mark i den här frågan. Det har varit många floskler i den här debatten, som Miljöpartiet på flera sätt står bakom. Våra idéer är bra och helt nödvändiga. Men det är viktigt att säga att det här inte är ett närmande till Sverigedemokraterna.

Magda Rasmusson är språkrör för Grön Ungdom och skeptisk till förslaget.

– Jag har länge sett Kristdemokraterna som tydliga och en bra samarbetspartner när det gäller att stå upp för migrationspolitiken vilket också var tydligt i valrörelsen. Men det här nya förslaget tror jag inte gynnar någon och det är inte heller något som jag förväntade mig från Kristdemokraterna. Att dra in det permanenta uppehållstillståndet skulle ta bort den viktiga poängen av att ge människor som flyr hit en känsla av trygghet.

"Bättre fördelning av asylsökande"

Sara Skyttedal menar att ändrade regler skulle göra att fler asylsökande skulle söka sig till andra länder och att fler sätts i arbete.

– Vårt förslag skulle göra att den som får asyl också får ett skydd i 3 år. Därefter utreder man då situationen på nytt. Dessutom skulle nog fler asylsökande se över alternativa länder så att vi får en bättre balans mellan länderna som tar emot flyktingar.  Vi vill också sänka ersättningen som i dag betalas ut till den som fått uppehållstillstånd så att det istället lönar sig att söka och hitta ett jobb.

"Märklig människosyn"

Men Magda Rasmusson håller inte med.

--Men det här är en väldigt märklig människosyn. Är det troligt att den som flyr från en väldigt svår situation och som då får en chans att starta ett nytt liv i ett nytt land behöver fler incitament, att de annars inte vill ha ett jobb? Det viktigaste är att ge människor trygghet och det gör vi inte genom att förkorta uppehållstillståndet eller genom att sänka ersättningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".