Maxida Märak. Foto: P3 Nyheter
Maxida Märak. Foto: P3 Nyheter
Veckans torsdagsgäst

Maxida Märak vill ta beats och basgångar till jojken

"Det fanns ju inte sån musik så jag fick skaffa egen musikutrustning"
14 min

Maxida Märak är artisten som tröttnat på att andra ska definiera vad det innebär att vara same och som hoppade av skådespelarkarriären för att jobba fram en förändring.

Maxida spelar in sin musik i studion i Jokkmokk men har också gjort låtar med Aki och senast den officiella låten till skid-VM som hon gjort tillsammans med Mando Diao. Men även om hon alltid gillat musik var det inte självklart att hon skulle bli artist. Fast kärleken till musiken fick hon tidigt av morfar.

– Min morfar har gjort jojken till en naturlig del i mitt liv och det är något som jag känner är viktigt att föra vidare. Vår kultur är ganska liten i dag och vi som fortfarande finns har ett ansvar för att få den att överleva. För mig är jojken en tonsatt känsla som kan låta på många olika sätt, ibland låter det vackert och ibland på ett helt annat sätt. Ska man försöka förstå jojk är det viktigt att ta bort allt man lärt sig om annan musik. Det går inte att tävla eller bedöma egentligen eftersom det är högst personligt. Jag skulle aldrig kunna kritisera någon annans jojk eller röst.

Tar alla chanser att påverka politiskt

Den jojk som Maxida håller på med i dag är ganska annorlunda i förhållande till den traditionella jojken och har anspassats för att passa hennes musik. Men det är inte bara musiken som är en stor del i Maxidas liv.

– Jag står i fronten för många mindre folkgrupper och för mig har det varit viktigt att ta alla chanser att synas, höras och  påverka politiskt. I och med min musik får jag ibland chansen att göra det och där har också rap varit ett uttrycksätt. Jag har alltid lyssnat mycket på hiphop och har det med mig liksom. Dessutom passar det inte att jojka överallt. Det är som sagt en känsla mer än något annat och om det inte känns rätt att jojka så passar andra uttrycksätt bättre. Jag har ju också gjort en låt till skid-VM med Mando Diao som jag tycker symboliserar jojken väl. Jag spelade in min del i en garderob hos min mamma i Stockholm. Först kändes det bara dåligt och jag skämdes typ över hur dåligt jag levererade. Men så fick jag en väldigt bra känsla när jag stod där i garderoben och därför blev det bra. Och så är det med jojk.

Vill ta jojken till klubbscenen

Men ett av Maxidas största musikaliska mål är att ta jojken till klubbscenen.

– Vi som är samer är inga troll liksom. Vi vill också dansa, höra feta beats och basgångar. Men det finns ju inte så därför skaffade jag utrustning för att göra egen musik. Visst, det är kanske ingen jättestor scen än men det är på gång. Jag har sagt att 2014 skulle vara året när allt förändrades för mig och så är det verkligen. Jag sa upp mig från en teater i vintras för att testa det här och även om jag inte kan säga något än så ser det ut som om 2015 också kommer bli ett väldigt bra år. Man måste bara bestämma sig för att köra hårt på det man vill och det är precis vad jag gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".