Calle Jonsson Foto: Bertil Ericson/TT
Grekland vill att Calle Jonsson ska ställas inför rätta igen. Foto: Bertil Ericson/TT

Många frågor kring överlämningen av Calle Jonsson som friades för mordförsök i Grekland

2005 frikändes Calle Jonsson som varit misstänkt för mordförsök i Grekland. Nu vill den grekiska domstolen ställa honom inför rätta igen.

Det var sommaren 2001 som Calle Jonsson, som i dag är 31 år gammal, blev misstänkt för ett mordförsök på Kos i Grekland. 

Enligt misstankarna skulle Calle Jonsson ha knivhuggit en grek som blev svårt skadad men 2005 friades han i grekisk domstol. 

2007 skulle det bli en ny rättegång, men den sköts upp och Calle Jonsson var inte på den rättegången. Nu vill de grekiska myndigheterna ställa honom inför rätta igen och att han ska bli överlämnad. De har utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Under torsdagen har Calle Jonsson blivit förhörd av svensk polis.

Kräver svar

Jonssons advokat Leif Silbersky menar att arresteringsordern inte innehåller alla de krav som behövs för att svensken ska bli överlämnad till Grekland. Och under förhöret i dag har han begärt svar på en hel del frågor som han tycker finns kring arresteringsordern. 

– Vad är den här arresteringsordern baserad på? Är det en resning eller ett överklagande? Åklagaren accepterade beslutet för 14 år sedan, varför drar man upp detta igen?, säger Silbersky till P3 Nyheter och lägger till: 

– I dag begärde jag kompletteringar och åklagaren ska nu återgå till myndigheterna i Grekland för svar. Ingenting kommer att hända förrän jag har fått mina svar.

Inget förhör om brottet

Kammaråklagare Marie Lind Thomsen berättar att förhöret med Calle Jonsson inte har handlat om han är skyldig eller inte. Utan om själva överlämningen.

Men varför kommer detta upp igen, 14 år senare?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Det får du fråga grekerna om.

De som bestämmer om Calle Jonsson kommer bli överlämnad eller inte är tingsrätten i Sverige och som det ser ut nu kommer inget beslut komma förrän kompletteringar finns.

– När de kommer får vi överlägga utefter dem, säger Marie Lind Thomsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".