Man i häkte. Foto: Adam Ihse/TT.

RFSU ska ge extra sexualupplysning till unga som sitter i häkte

"Viktigt att ifrågasätta normer och machokultur"
8:51 min

Upplysningen ges till unga män som på grund av att de sitter i häkte missar sexualupplysningen i skolan. 

– Syftet med den här sexualupplysningen är att ifrågasätta en machokultur och att prata om normer och värderingar men också om hur man skyddar sig mot sjukdomar. Det här är ju ungdomar som skulle ha gått i skolan om de inte satt i häktet och då fått sexualupplysning som alla andra. Men nu riskerar de att missa den nödvändiga upplysningen som vanligtvis erbjuds och det kan ju få konsekvenser på flera sätt, säger Ellen Nordlund som är projektledare i sexualupplysning på RFSU Stockholm.

På ungdomsavdelningen i häktet i Sollentuna där upplysningen hålls sitter unga män i åldrarna 15-24 år.

Positiv respons

– Jag har arbetat med ungdomar på häktet i flera år och märker av att det finns en machokultur som behöver diskuteras. Det ska sägas att det här är ju helt frivilligt men de som varit med tycker att det är både roligt och intressant. Vad jag vet är det här första gången en sådan här satsning görs och mottagandet har som sagt varit mycket bra, både från ungdomarna och Kriminalvården. Vi kommer att hålla två upplysningstillfällen lokalt nästa år och efter det ska vi sätta oss ner för att utvärdera projektet och se om vi kan utveckla och sedan önskar vi att sprida arbetssättet inom Kriminalvården i Sverige, säger Louisa Ismail som är kriminalvårdare på häktet i Sollentuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".