Orangutanger blir hemlösa när regnskogen skövlas för palmolja. Foto: Marcus Hansson / Sveriges Radio
Djurhållning är en fråga som kan komma att diskuteras mer. (Orangutangen på bilden är inte Sandra) Foto: Marcus Hansson / Sveriges Radio

Grattis alla grisar! Orangutangen Sandra är en person!

"Apor är ganska lika oss"
6:46 min

Enligt domstol är orangutangen Sandra att betrakta som en person. Vilket kan leda till mer diskussion kring djurhållningsfrågor.

– Det här handlar om vetenskap och nu får vi se vad allmänheten tycker. Om domstolen kommit fram till att den här orangutangen är att befatta som en person så kan det få konsekvenser i andra frågor, säger Mathias Osvath som är kognitiv zoolog och fortsätter:

– Hittar vi liknande egenskaper hos kor och grisar till exempel så kan de ju få konsekvenser på regler kring djurhållning och slakt.

Gömde sig för besökare

Domstolens beslut handlar om orangutangen Sandra, som inte verkat trivas med att bo på zoo. Vid några tillfällen hade hon dragit en filt över huvudet för att inte bli sedd.

Nu har domstolen i Argentina bestämt att hon till viss del borde få mänskliga rättigheter och ska bli betraktad som en person. Vilket alltså innebär att hon varit olagligt inspärrad.

– Jag är övertygad om att människoapor kan lida av att vara instängda, säger Mathias Osvath.

Men var går gränsen mellan en apa och en människa?

– Det är en svår fråga. Eftersom att apbegreppet är någonting som vi har konstruerat för att kunna prata om naturen. Många biologer menar att vi människor också är apor, säger Mathias Osvath och berättar mer:

–  När det gäller personbegreppet så är det ju en fråga om självbestämmande. Möjligheten att fatta beslut som rör dig och din egen kropp. Att förstå att du har olika alternativ i livet och kan välja någonting före någonting annat. Vi är en del av naturen och det finns djur som är ganska lika oss i detta. Det handlar inte bara om apor utan även om andra djur. Här i Sverige finns det ju en debatt om hållning av grisar till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".