Unga vill vara bortkopplade när de fjällvandrar Bild: Malin Winberg/Sveriges Radio
Unga vill vara bortkopplade när de fjällvandrar Bild: Malin Winberg/Sveriges Radio

Unga vill vara offline på fjällvandringen

"Många vill ha enkelheten när de kommer ut i fjällen"
1:27 min

Unga testvandrare skickades ut på fjällvandring i somras för att ta reda på hur Svenska turistföreningen ska locka dit fler unga. Resultatet blev oväntat.

Svenska turistföreningen, STF, ville ta reda på vad som behöver ändras i fjällvärlden för att locka fler unga till att vandra. Detta eftersom en utredning av Naturvårdsverket bedömt att lederna i fjällen behöver rustas upp för över 100 miljoner kronor. 

Därför skickades 278 unga testpiloter ut till fjällen i somras i en kartläggning som P3 Nyheter då rapporterade om. Vandrarna kom från olika delar av Sverige. Vissa hade vandrat förut medan andra aldrig hade varit i fjällen.

"Back to nature"

Idag släpptes rapporten och visar att de flesta unga vandrare vill bort från bekvämligheter som uppkoppling och istället tillbaka till det enkla naturlivet. Enligt STF är det här en stark trend som kallas "Back to nature".

– Väldigt många vill ha enkelheten när de kommer ut i fjällen. Det blir mer exotiskt för de som inte är vana, säger Felix Magnusson som är en av testvandrarna.

– Att behöva hämta sitt vatten själv och hugga veden själv och så vidare. Många skulle också må bra också av att vara lite bortkopplade ett tag, fortsätter han.

"Det är inte flashiga hotell som i alperna"

STF ville ta reda på hur viktigt det är för unga att fjällen rustas upp. Resultatet från rapporten visade tydligt att de flesta inte vill modernisera och lyxa upp vistelsen.

– Det behöver inte göra så mycket i fjällen i sig. Det är någon spång som behöver lagas här och där. Men det är lite charmigt att stugorna är lite gamla, säger fjällvandraren Magnus Wahlberg.

– Det är inte flashiga hotell som i alperna, utan stugorna är väderbitna, tillägger han.

För att locka fler till fjällen vill många unga ha billigare boenden med ungdomspriser, mer proviantförsäljning och större tillgång till bastu. Framför allt vill de ha enklare information om hur nybörjare ska göra för att ta sig till fjällen och vad de ska tänka på.

– Det största insatserna behöver göras på hemmaplan. Alltså att marknadsföra fjällen och visa vad som faktiskt finns, och hjälpa folk att komma dit och upptäcka det, säger Magnus Wahlberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".