Stefan Löfven presenterar "Decemberöverenskommelsen". Foto:
Foto: Henrik Montgomery / TT

Här är decemberöverenskommelsens vinnare och förlorare

"Det handlar ju mer om formerna för politiken än om innehållet"
5:30 min

Regeringen och Alliansen har alltså kommit överens och nyvalet blir inte av. Men vad innebär det för partierna?

P3 Nyheters politiska expert Henrik Torehammar har analyserat den politiska överenskommelsen och hittat såväl vinnare som förlorare.

Vinnare

– Stefan Löfven är ju riktig vinnare. Han kan äntligen regera i lugn och ro utan att störas av det röriga läget. Det är ju också bra för de partier som inte var så sugna på en ny valrörelse. Dessutom sparar ju det inställda nyvalet 130 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Förlorare

– Sverigedemokraterna förlorar på det här. De har ju tappat sitt avgörande inflytande nu och om de tidigare varit redo att låta en stor fråga vara större än alla andra så lär det ju bli än mer aktuellt nu. Och även om jag sa att Stefan Löfven är en vinnare så förlorar kanske hans parti på överenskommelsen. De vill ju bryta upp blockpolitiken men nu är den än mer gjuten än tidigare. Det är ju inte heller någon direkt vinst för Vänsterpartiet som nu målas upp som det extrema partiet på vänsterkanten, nästan som en motpol till Sverigedemokraterna på högerkanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".