Alice Bah Kuhnke foto:Kirsi Blomberg SR
Alice Bah Kuhnke foto:Kirsi Blomberg SR

Alice Bah Kuhnke: Moskébränderna är en attack mot hela det svenska samhället

"Vi måste arbeta för ökad acceptans - inte sätta upp galler och grindar"
2:39 min

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att den senaste tidens moskéattacker vittnar om stora problem i det svenska samhället. 

– Självklart skulle vi kunna ge extra stöd till högre säkerhet nu men galler och grindar löser knappast problemet. Vi måste ju höja acceptansen, kunskapen och respekten för andras tro och liv. Det här är en attack mot människor när de befinner sig på en plats där de är trygga och som har en stor betydelse för dem. För den som har svårt att förstå hur näst intill overkligt det här är kan det ju liknas med brandattacker mot kyrkor. Det är liksom ofattbart.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att det inte bara är en attack som skadar de enskilda moskéerna utan också samhällets grunder.

– Att attackerna sker mot moskéer är nog tyvärr en kombination av flera problem. Dels finns en rädsla för det man inte känner till och dels finns en okunskap. När de här två tillsammans med en avsaknad av diskussioner om värderingar möter högljudda människor som ger enkla svar på komplexa frågor blir det så här. Det här är något som vi måste göra något åt, för annars ser vi snart ett samhälle där galler och grindar ska omringa de som inte lever som majoriteten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".